AB Bakanı Çelik'in AB-Türkiye zirvesinin Varna'da yapılacağını açıklamasının ardından Ankara'nın Brüksel'e TMK'ya "basın özgürlüğü" maddesi eklenmesini de öngören 7 adım sunduğu ortaya çıktı

Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç'in haberine göre çok sayıda gazeteci ve hak savunucusunun tutuklu olmasıyla sık sık eleştirilen Türkiye, Brüksel'e 7 maddelik bir yol haritası sundu.

Habere göre, Ankara, Terörle Mücadele Kanunu'na (TMK) "Habercilik sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla dile getirilen düşüncelerin suç oluşturmayacağı" hükmünü ekleyebileceğini belirterek, AB ile 2013 Aralık'ta imzalanan Vize Serbestisi karşılığı Geri Kabul Anlaşması'nı hayata geçireceğini resmen iletti.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması için gerekli olan 72 kriterden 65'ini yerine getiren ve kalan 7 kriter konusunda uzun süredir ayak direyen Ankara'nın, atabileceği adımları bir 'çalışma kağıdı' olarak sunduğu öğrenildi.

Ankara'nın atacağını belirttiği 7 adım:

1.            TCK'de, yani aslında Türkiye'nin kanunlarında olan fakat TMK'de uygulanmayan hüküm şimdi terör yasasına da eklenecek. Yapılacak düzenlemeyle "habercilik sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla dile getirilen düşüncelerin suç oluşturmayacağı", Türkiye'nin Terörle Mücadele Kanunu'nda yer alacak.

2.            Türkiye, Geri Kabul Anlaşması'nın tüm maddeleriyle uygulanması hükmünü en son aşamada, yani karşılıklı olarak vize serbestisi sağlandığı zaman uygulanacağını kayda geçirdi. Türkiye'nin 18 Mart 2016'dan bu yana Yunanistan ile yapılan anlaşma çerçevesinde fiilen Geri Kabul Anlaşması'nı uyguladığına işaret edildi.

3.            Türkiye, biyometrik pasaportları 2 Nisan'dan itibaren peyder pey vermeye başlayacağını duyuracak.

4.            GRECO'ya uyum kapsamında adımlar atılacak. Bu çerçevede Meclis'te bekleyen siyasi partiler yasasında etik düzenlemelerin yapılacağı kayda geçirildi. GRECO çerçevesinde Türkiye'nin yolsuzlukla mücadele ve rüşvete yönelik de düzenleme yapması gerekiyor.

5.            Türkiye, EUROPOL ile işbirliği yapmak üzere müzakerelere başlamaya hazır olduğunu resmen iletti. Türkiye, eğer bu yol haritasını 1 Mayıs 2017'den önce sunsaydı, EUROPOL ile işbirliği anlaşması çok daha kolay çözülebilecekti. Ancak AB tüzüğünü değiştirdi ve artık bürokratların imzasıyla çözülemeyecek, tüm AB üyelerinin de bu anlaşmayı onaylaması gerekecek. Bu müzakerelerin 1 yıldan uzun sürmesi bekleniyor.

6.            Türkiye'nin, vize serbestisi için 2016'da kişisel verilerin korunması kanunu çıkartmış ancak bu AB tarafından yeterli bulunmamıştı. Kanunda yeniden düzenleme yapmayı taahhüt eden Türkiye, kanunun 6, 19 ve 28'nci maddelerindeki istisnai düzenlemeleri yeniden ele alacağını belirtirken, kurumun bağımsızlığını da yasasında yapılacak düzenlemeyle güçlendireceğini taahhüt etti.

7.            Türkiye, Rum Kesimi'ni tanımadığını kayda geçirdi. Ankara, AB üyeleriyle adli konularda işbirliğine hazır olduğunu belirtirken, Rum Kesimi konusunda formül bulma sürecini komisyona bıraktı. Almanya, daha önce, Rumlar adına devrede olabileceğini iletmişti.

AB BAKANI ÇELİK: ÇALIŞMA TAMAM

Çarşamba günü bir basın açıklaması yapan AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye-AB Zirvesi'nin 26 Mart tarihinde Bulgaristan'ın Varna kentinde düzenleneceğini söyledi.

Çelik, "Vize ile ilgili çalışmayı tamamladık. Bugün yarın komisyona bu çalışma teslim edilecek. Türkiye üzerine düşen bütün mükellefiyetleri yerine getirmiştir. Bize göre 72 kriterin hepsi yerine getirilmişti de" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet/Bianet