Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) Batman'daki üyelerinin sürgün edilmesi birçok kentte protesto edildi.

SES Ankara Şubesi Altındağ ilçesindeki Anafartalar caddesinde bulunan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde açıklama yapmak istedi.

Ancak, polisler yapılmak istenilen açıklamaya müdahale etti. 

‘ALKIŞLI PROTESTO’

Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü'ne yürüyen aralarında SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden’in de bulunduğu kitlenin önü, binaya 100 metre kala polisler tarafından kesildi.

Polisler, valilik izni olmadığı gerekçesiyle eyleme izin vermeyeceklerini ifade etti.

Açıklamayı takip eden basın çalışanlarını kimlik kontrolünden geçiren polisler, görüntü alınmaması için gazetecilerin yanında bekledi.

Polisler, gözaltına almakla tehdit ettiği sağlık çalışanlarını iteleyerek alandan uzaklaştırdı. Sağlık emekçileri, söz konusu tutumu alkışlarla protesto etti.

ERDEN'DEN TEPKİ

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, polisin tutumunu ve yapılmak istenen açıklamaya dair, "Basın açıklama yapmamız Vali talimatıyla bir kez daha engellendi. Polisler iterek kakarak dağıtmaya kalktılar. Bu tutumu protesto ediyoruz bu tutumla yol almak mümkün değil yani bugün bu demokrasiyi ayaklar altına alan hukuku tanımayan bir bütün neredeyse kolluğun talimatlarıyla yürüyen tutumu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Sağlık emekçilerinin koruyucu ekipman talep ettiği için sürgün edildiklerini hatırlatan Erden, “Oysa ki kişisel koruyucu ekipmanın verilmesi yasal bir zorunluluktur. Hem dünya sağlık örgütü bunu net tarif ediyor hem sağlık bakanlığı, bilim kurulu bunu net tarif ediyor ve bütün bunlara rağmen bu ekipman verilmediği gibi bir de ekipman talep ettiği için arkadaşlarımız sürgün edildi” şeklinde konuştu. 

‘HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ’

Kişisel koruyucu ekipman eksikliğinden dolayı 42 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğine belirten Erden, şöyle devam etti:

“Bunların sorumlusu alınmayan önlemler ve tedbirleridir virüs değildir. O yüzden bizde kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bugün bir kez daha Ankara polisinin yaptığı bu tutumu kınıyor ve protesto ediyoruz kabul etmiyoruz ve kararlı bir şekilde mücadele edeceğiz, haklıyız kazanacağız."

ADANA

SES Adana Şubesi de, üyelerinin sürgün edilmesini protesto etti. "Haksız ve hukuksuz sürgünler durdurulsun" pankartının açıldığı açıklamada SES Adana Şube Eşbaşkanı konuştu. 

İnci, koronavirüs (Kovid-19) salgının başından beri sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin canla başla çalıştığına değindi. Batman İl Sosyal Hizmet Müdürlüğü tarafından Vefa Destek Projesi'nde görevlendirilen sosyal emekçilere uygun sayıda ve nitelikte koruyucu ekipman sağlanmasının talep edildiğini belirten İnci, müdürlüğün emekçilerin taleplerine kulak tıkayıp, 3 sosyal hizmet emekçisi hakkında soruşturma açıp, "hukuksuz" bir şekilde 1/30 oranında maaş kesintisi verip, bakanık onayıyla sürgün edildiğini hatırlattı.

Sürgün protestosuna yapılan polis müdahalesine de tepki gösteren İnci, sürgün kararının iptal edilmesini istedi. 

BATMAN

Batman'da da SES üyelerinin sürgün edilmesi ve baskıya uğramasına ilişkin açıklama yapıldı. SES Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, üyelerine dönük mobing uygulamalarının sürgün ile sonuçlandığa değindi.

Topkan "Valiliğin ve Bakanlığın tarafsız olarak söylediklerimiz üzerinden gerekli soruşturmaları yapacağı beklentisi bir yana, sürgün gibi çağdışı bir yöntemde ortaklaştıklarını görmek, Batman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ümit Çiçek ve ekibim diye adlandırdığı kişilerin bu pervasızlığı yaparken, kimden güç aldığı görmemiz açısından öğretici olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Topkan, “Ümit Çiçek siyasi aidiyet zırhına bürünerek, liyakatsizliğini, suç işleme özgürlüğünü ve yaptığı kirli işleri aklayabilmekte, kendisi gibi düşünmeyen herkesi yok etme düşüncesi ile cezalandırmaya gitmektedir" diye konuştu.

VALİYE SORULAR

Topkan, Batman Valisi'ne seslenerek şu soruların yanıtlanmasını talep etti: “Ümit Çiçek tarafından başlatılan soruşturmayı hangi gerekçelerle haklı buluyorsunuz? Vefa Sosyal Destek projesinin normalleşme takvim ile Pandemi döneminde olduğu kadar aktif çalışmayacağı bir tarihte bugüne kadar talep edilip verilmeyen ve arkadaşlarımızın cezalandırılmasına sebep olan koruyucu ekipman ve siperliklerin 1 Haziran tarihin de imza karşılığı çalışanlara verilmesi ile ilgili düşünceniz nedir? SES Batman şubesinin ve üyelerinin Vefa Destek Projesi ile ilgili basında ve söylemlerinde tek bir kötüleme açıklaması olmuş mudur?  Kurum müdürü ile bu içerikle alakalı telefon görüşmemizdeki destek açıklaması ve tavrımız ortadayken (3 Nisan tarihli görüşme kayıtlarımızı çıkarıp gerçeğe ulaşma şansınız mevcuttur) böylesi bir algı yönetimi ile çalışanların cezalandırılmasını vicdanen doğru buluyor musunuz? Batman valiliği olarak sizin tarafınızdan ya da bakanlıktan konu ile alakalı araştırma veya tarafsız bir soruşturma talebiniz olacak mı?”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı