Halaylar eşliğinde başlayan kutlamalarda, alana kurulan platforma asılan, ‘Eşitlik, Adalet, Barış, Özgürlük” pankartı dikkat çekti

Türkiye’de geçen yıl pandemi nedeniyle yapılamayan Newroz kutlamaları, Ankara başta olmak üzere Diyarbakır, Adana, Gaziantep gibi kentlerde bugün (21 Mart) yapılıyor.

HDP Ankara İl Örgütü'nün öncülüğünde birçok demokratik kitle örgütü tarafından düzenlenen Newroz kutlaması, Anıtpark’ta başladı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan Newroz kutlamalarında, alana iki farklı arama noktası kurulurdu.

Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, içeriye sokulan pankartlar polis tarafından tek tek kontrol edildi, yurttaşların taktığı poşular ise içeriye alınmadı.

Halaylar eşliğinde başlayan kutlamalarda, alana kurulan platforma asılan, ‘Eşitlik, Adalet, Barış, Özgürlük” pankartı dikkat çekti.

Türkçe ve Kürtçe dillerde baharın gelişini kutlayan pankartların yer aldığı alanda, görevli polis ekipleri tarafından sık sık ‘sosyal mesafe kurallarına uygulaması’na ilişkin anonslar yapıldı.

Halkevleri alana "Faşizm yenilecek, halklar kazanacak. Kardeşçe bir yaşam için Newroz Pîroz Be!” pankartıyla giriş yaptı. Halkevleri üyeleri, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları attı.

POLİS 'AŞAĞI BAKMAYACAĞIZ' PANKARTINA İZİN VERMEDİ

Newroz alanında Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (ANKA-DER) tarafından açılan “Aşağı bakmayacağız. Çünkü iktidara gözümüzü diktik” pankartı, polis ekipleri tarafından alandan çıkarılmak istendi.

ANKA-DER üyelerinin pankartı çıkartmamak için direnmesi üzerine Newroz programının ses sistemi kapatıldı. Yapılan müzakere sonrası pankart alandan çıkarılarak, ses sistemi geri açıldı.

Ankara’daki Newroz kutlamasına destek veren demokratik kitle örgütleri adına açılış konuşmasını Şamil Parlak yaptı. Baskı ve zülüm koşullarına karşı savaştıklarını ifade eden Parlak, Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP’yi işaret ederek, “Haksız ve hukuksuzluktan besleniyorlar. Her gün en az üç kadının katledildiği ülkede, İstanbul Sözleşmesi’ni fesih ettiler. Yoksulluğun ve işsizliğin bir politika haletine getirildiği bu ülkede, virüs değil iktidarın politikaları insanları ölüme sürüklüyor” dedi.

Kürt halkının üzerindeki baskıların katmerlenerek artığını kaydeden Parlak’ın konuşmasında dikkat çeken başlıklar şu şekilde:

“DEVLET KENDİ OYUNUNDA OYUN BOZANLIK YAPIYOR”

Kürt halkı üzerindeki baskılar katmerlenerek artıyor. Parti binaları abluka altına alınıyor, Parti̇ yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınıyor. 6 milyonun üzerinde oy alan bir parti kapatılmak isteniyor. Kürt halkları başta olmak üzere halkaların hakları geri alınmak isteniyor. Bir korku imparatorluğu yaratılmaya çalışılıyor. HDP Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü, bugün ise Meclis’te gözaltına alındı. Yine HDP’ye kapatma davası açıldı. Devlet kendi oyununda oyunbozanlık yapıyor. Bizler gücümüzü de meşruiyetimizi de bir an olsun korkmadan Newroz alanına akın eden milyonlardan alıyoruz.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ FESHİ HÜKÜMSÜZDÜR”

Dün gece Türkiye, resmî olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. Resmi Gazete’de yayımlanan Kararnamede bizim nazarımızda hükümsüzdür. Tüm bu saldıranlara rağmen sokaklarda isyanın, ezilenlerin sesi hiç dinmiyor. Kayyım rektöre karşı özgürlük içim aşağı bakmayan üniversite öğrencileri, Nefrete karşı buradayız diyen LGBT-I’ler, tüm işgal politikalarına karşı direnen halklar isyan ateşini büyütüyorlar. Bu ateş Newroz ateşidir.

“PARTİYİ KİMSEDEN İCAZETİYLE KURMADIK Kİ ONLARIN İZİNLERİ İLE KAPALIM”

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise Newroz alanında yaptığını konuşmada Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine ve parti kapatma davasına değindi. “Bugün sizin karşınıza Newroz kıyafetleri ile çıkmak isterdim ama gözaltına alınan Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yanından geliyorum” diyen Kerestecioğlu, şöyle konuştu:

“Bunca darbeye, baskıya rağmen biz coşkumuzu hiç kaybetmedik. Bizler Kürtler, Aleviler tüm ezilenler olarak halkların sesini yükseltmeye geldik. Siyasi kumpas davaları ile rehin tutulan Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Gülten Yüksekdağ ve İdris Baluken’in sesini yükseltmeye geldik. Parti kapatmayla, vekillerimizi düşürmekle, kayyImlarla, yargı operasyonları ile bizi haklı mücadelemizden vazgeçiremezler. Biz partiyi kimsenin icazetiyle kurmadık ki, onların izniyle kapatalım. HDP, halktır; Halk burada. Halkların direnişini yasaklarla bitiremezler” ifadelerine yer verdi.

Kerestecioğlu’nun konuşması sık sık, “HDP, halktır; Halk burada” sloganlarıyla kesildi.

“İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI DEDİLER, İNSAN HAKLARI KATLİAMI ÇIKTI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nı ise “İnsan katliamı” olarak değerlendiren Kerestecioğlu, “Ne insan hakları eylem olanı, insan katliamı oldu, insan katliamı... Son bir haftadır olanlara bakalım: Küçük ortağına kongre hediyesi vermek isteyen iktidar parti kapatma davası açtılar, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğini düşürdüler. Merkez Bankası başkanı bile dört kez değişti Artık gidici olduğu bilinen AKP-MHP iktidarının son çırpınışlarıdır. Tüm demokrasi güçleri ama’sız birlikte gelmek zorundadır” dedi.

GERGERLİOĞLU ALANA GİRMEDİ, TELEFONLA BAĞLANDI

Milletvekilliğinin düşürülmesine protesto etmek için ‘Adalet Nöbeti’ tuttuğu Meclis’te gözaltına alınan ve ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Ömer Faruk Gergerlioğlu, Newroz alanına geldi.

Polis ekipleri tarafından üzeri aranmak isteyen Gergerlioğlu, duruma tepki gösterdi ve alana giriş yapmadı.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Newroz alanına gelerek, “Ömer Faruk Gergerlioğlu hala bizim milletvekilimizdir ve bir milletvekiline dokunamazsınız. Bu yüzden Sayın vekilimiz alanının dışında araçta” ifadelerini kullandı. Newroz alanına girmeyen Gergerlioğlu, telefon bağlantısıyla Newroz’a katılanları selamladı. Gergerlioğlu’nun selamını büyük bir coşkuyla alan yurttaşlar, ‘halkın vekili’ sloganları attı.