İSTANBUL- 12 Eylül'ü Yargılama Platformu, Taksim Hill Otel'de düzenlediği basın toplantısında, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanacağı davaya çağrı yaptı.

 

12 Eylül döneminde işkence ile öldürülen Cengiz Aksakal'ın eşi Teren Aksakal, yaptığı konuşmada, "12 Eylül'de birçok insana zulmettiler gözümün önünde" dedi. Güçlükle konuşan Aksakal, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını istedi, "4 Nisan davasına herkesin katılmasını istiyorum" dedi.

 

'İKİ GENERAL YETMEZ'

Platform adına konuşan Celalettin Can, "12 Eylül bir rejim kurdu, kontrgerillayı yeniden şekillendirdi. Bu nedenle sadece iki general değil bütün generaller, sivil görünümlü hükümetler, valiler, işadamları, ABD emperyalizmi yargılanmalıdır" dedi.

 

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasını bir başlangıç olarak değerlendiren Can, 4 Nisan'daki mahkemede cunta rejiminin, bütün darbecilerin ve suç ortaklarının yargılanmasını isteyeceklerini bildirdi.

 

Can, AKP Hükümeti'nin taleplerini kabul etmemesi durumunda yeni suç duyurularında bulunacaklarını ve toplumu harekete geçireceklerini söyledi.

 

ADLİYE ÖNÜNDE KÜRSÜ KURULACAK

Can'ın verdiği bilgiye göre, 4 Nisan'da Ankara'daki dava için, bir gün öncesinden pek çok ilden yola çıkılacak. 4 Nisan günü suç duyurusunda bulunanlar davaya girecek, mağdurlar ise Ankara Adliyesi önünde kurulacak olan kürsüde konuşacaklar.

 

'12 EYLÜL ÜNİVERSİTELERİ SUSTURDU'

Prof. Tahsin Yeşildere de yaptığı konuşmada, 12 Eylül'de üniversitede öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin örgütlenmelerinin yasaklandığını, öğrencilerin tutuklandığını, üniversitelerin susturulduğunu anlattı. Öğretim görevlilerinin akademik kariyer için güvenlik soruşturmasından geçirildiğini hatırlatan Yeşildere, darbecilerin birçok öğretim görevlisinin işine son verdiğini söyledi.

 

Yeşildere, yıllar sonra üniversiteye döndükten sonra da haklarının iade edilmediğini belirtti. Prof. Yeşildere, "Dönemin YÖK Başkanı İhsan Doğramacı başta olmak üzere onun yanında yer alan rektörler, kurucu senato üyeleri, hükümetler, dolar zengileri oluşturan Özal'dan Çiller'e, onların yakınlarına kadar hepsinin yargı karşısına çıkarılmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

KÜRT HALKINA DA BASKI UYGULANDI

12 Eylül'ün sadece Türkiye soluna değil Kürt halkına da baskı uyguladığını ve bu politikların bugün de devam ettiğini dile getiren Yeşildere, KCK davasından birçok öğrenci ve öğretim görevlisinin, belediye başkanının cezaevinde olduğunu hatırlattı. Yeşildere, "Bunlara sahip çıkıyoruz, çıkmaya da devam edeceğiz" dedi.

 

Yeşildere, tutuklu bulunan Prof. Büşra Ersanlı'yı ziyaret ettiklerini anlatarak, Ersanlı'nın mektup beklediğini söyledi. Yeşildere, "12 Eylül faşizmi fardı, faşizm şimdi de sürüyor. Bu nedenle 4 Nisan'da Ankara'da olacağız" dedi.

 

'AKP SAMİMİ DEĞİL'

Sanatçı Ferhat Tunç, "32 yıl aradan sonra 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını şans olarak görüyorum. Türkiye 32 yıldır demokrasi aldatmacası ile darbecileri korudu" dedi. AKP iktidarının samimi olmadığı söyleyen Tunç, "12 Eylül ile hesaplaşmak, 12 Eylül kurumsallaşmasıyla da hesaplaşmaktır. AKP bundan kaçıyor" diye konuştu.

 

Hesaplaşmak için aynı zamanda Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini kaydeden Tunç, ekledi: "Ama AKP'nin şiddet politikaları devam ediyor."

 

Tunç, 4 Nisan'da Ankara'da olacaklarını belirtti, 12 Eylül danışma meclisindekilerin hesap vermesini istedi.

 

Basın toplantısına sanatçı Pınar Sağ ve yönetmen Yusuf Çetin de katıldı. (etha)