Sıhhiye’de bulunan Ankara Adliyesi’nin yıkılarak ulaşım transfer merkezi olmasına karşı Mimarlar Odası Ankara Şubesi dava açtı. Ankara 11’inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Sıhhiye’deki Ankara Adliyesi’nin taşınıp, alanın “yaya, taşıt, toplu taşıma araçları bağlantısı ve giriş-çıkışı, transfer, metro, dolmuş, otobüs, teleferik, monoray, Ankara ulaşım depolama, yeraltı çok katlı otoparkı” için kullanılmasına ilişkin düzenlediği imar planı değişikliğini Mimarlar Odası Ankara Şubesi yargıya taşıdı.

Ankara 11’inci İdare Mahkemesi söz konusu değişikliklerin imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

CANDAN: KARAR KAMU YARARINI ÖNCELEMEKTEDİR

Kararın ardından Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Adliye mekanlarının erişebilir olmasını engelleyen plan değişikliklerinin telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağı uyarısında da bulunan mahkeme, hukuk devletinin parçalanarak ortadan kaldırılmaya çalışılmasına dur dedi. Bu karar kamu yararını öncelemektedir” dedi. Candan şöyle devam etti:

“Hukuk sisteminin hukuksuzluğu ve parçalı bir hal almasının mekansal karşılığı olan adliye yapılarının bütünlükten uzak parçalanması hukuk yapılarına erişimin zorlaştırılması ve dağınık hale getirilmesi, hukuka ulaşmanın zorluğunun mekansal ifadesidir. Bu kapsamda kent mekanlarında hukuk yapılarının erişebilir olmadığını bu parçacılık zihniyetini hem ulaşım sistemini hem de hukuka ulaşmayı içinden çıkılmaz bir hale getireceğini, Ankara’nın ulaşım altyapısı ve trafiği buna müsait olmadığını defalarca kez ifade etmiştik. Mahkeme bilirkişi raporunu gözeterek Ankara adliyesinin taşınmasına dur demiştir. Bunun arkası gelecektir.”