Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kuzey Irak'a yönelik operasyonunun ardından ANF, ANHA, DİHA, Özgür Gündem'in de aralarından bulunduğu çok sayıda site erişime kapatılmıştı

Türkiye'nin Kuzey Irak'ta bulunan PKK mevzilerine yönelik operasyonunun ardından sendika.org'a erişim engeli getirildi. Kullanıcılar internet sitesine girmeye çalıştığında “5651 Sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu internet sitesi (sendika.org) hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın 25/07/2015 tarih ve 490.05.01.2015.-195461 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır” yazısıyla karşılaştı.

Konuya ilişkin sendika.org tarafından yapılan açıklamada “. Bilgisayar ekranlarında görünen basitçe bazı muhalif haber sitelerine erişimin engellenmesi değildir; ekranda görünen demokrasiye erişimin engellenmesi çabasıdır, faşizmdir. Faşizmin saldırısı karşısında, geri adım atmayacak, faşizme karşı mücadelenin gereğini yapacağız. Mücadele sürdükçe Sendika.Org da varlığını sürdürecek, susmadı, susmayacak!” ifadeleri yer aldı.

Sendik.org’dan yapılan açıklama şöyle:

“Özgür basına yönelik sansür, iktidarda kalmak için savaş çıkarmayı, bombalar patlatmayı göze alan faşist bir iktidarın halkın haber alma hakkına saldırısıdır. Bilgisayar ekranlarında görünen basitçe bazı muhalif haber sitelerine erişimin engellenmesi değildir; ekranda görünen demokrasiye erişimin engellenmesi çabasıdır, faşizmdir. Faşizmin saldırısı karşısında, geri adım atmayacak, faşizme karşı mücadelenin gereğini yapacağız. Mücadele sürdükçe Sendika.Org da varlığını sürdürecek, susmadı, susmayacak!
AKP iktidarı Ortadoğu halklarının yaşamı pahasına beslediği cihatçı çeteler eliyle sosyalist gençleri katledip, Kandil’i bombalayarak savaşı çağırır, IŞİD’e operasyon bahanesi ile sosyalistlere ve Kürt özgürlük hareketine operasyon düzenlerken sansür atağı da gecikmedi.
Savaş suçlusu Tayyip Erdoğan ve gayrimeşru bir biçimde oturduğu Başbakanlık koltuğunda Ahmet Davutoğlu savaş emri verirken aynı zamanda özgür basını susturmak için harekete geçti. 25 Temmuz sabahında Sendika.Org’a erişim ANF, ANHA, DİHA, Rojnews, Yüksekova Haber, Özgür Gündem, BestaNûçe gibi muhalif internet siteleri ile birlikte engellendi.

Erişim engelini koyan TİB’in açıklamasında teknik ve hukuki gerekçelerden söz edilmektedir. Yaşanan şey ne teknik ne de hukuki bir gerekliliğin yerine getirilmesidir; bu apaçık faşizmin gereğidir.

Bu, iktidarda kalmak için savaş çıkarmayı, bombalar patlatmayı göze alan faşist bir iktidarın halkın haber alma hakkına saldırısıdır. Bilgisayar ekranlarında görünen basitçe bazı muhalif haber sitelerine erişimin engellenmesi değildir, ekranda görünen demokrasiye erişimin engellenmesi çabasıdır, faşizmdir. Yıkılmamak için titreyerek ve ancak saldırarak ayakta durabilen AKP’nin güneşi balçıkla sıvama çabasıdır. Ancak bu saldırganlık da onu kurtaramayacak!
Bu ülkede özgür basın geleneği nice baskı ve sansür dönemlerinden geçti, susmadı. Bugün de susmayacak.”
Sendika.Org dışında birçok medya kuruluşuna da erişim engellendi. ANF, ANHA, DİHA, BestaNuçe, Yüksekova Haber, Rojnews, Özgür Gündem, Günlük Gazetesi ve Barzani’ye yakın Rudaw’ın da bulunduğu çok sayıda haber sitesine Türkiye’den ulaşım engellendi.