Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tahliyesinin önünü açan ‘hak ihlali’ kararının ardından başlayan tartışmalarla ilgili açıklama yaptı.

Anayasa Mahkemesi’nin açıklaması şöyle:

“28-29 Şubat 2016 tarihlerinde bazı basın ve yayın organlarında Mahkememiz Genel Kurulunun karara bağladığı bir bireysel başvuru ile ilgili olarak anılan başvurunun müzakereleri yapılırken Mahkememiz Başkanı ile bir üyesi arasında görüşmenin ertelenmesi konusunda bir diyalog geçtiği iddia edilmiştir. Bu iddia tamamıyla gerçek dışıdır. Mahkememizin vicdanını ipotek almaya yönelik bu yayınları kınıyoruz.”

NE OLMUŞTU?

29 Mayıs 2015’te Cumhuriyet’te “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” manşetiyle yayınlanan MİT TIR’ları haberi hakkında “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “siyasi ve askeri casusluk”, “gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “terör örgütünün propagandasını yapma” suçlamalarıyla soruşturma başlatılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumhuriyet ve Dündar’dan kişisel olarak da şikayetçi olmuş, şikayet dilekçesinde “Devletin menfaatlerini gerçeğe aykırı görüntü ve bilgileri yayınlamak suretiyle hedef alan şüphelinin bu eylemi kesinlikle gazetecilik olarak değerlendirilemez” diyerek Dündar’ın bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet ve 42 yıl hapsi cezası ile cezalandırılması istemişti.

Gül ve Dündar, haberin yayınlanmasından altı ay sonra 26 Kasım 2015’te ifadeye çağrılmış aynı gün tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.

Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan imzalı ve 27 Ocak 2016 tarihli iddianamede her iki gazeteci için birer kez ağırlaştırılmış, birer kez de müebbet, 30 yıla kadar da hapis talep edildi.

AYM Raportörünün hazırladığı raporunda, iki gazetecinin yaptıkları haber nedeniyle tutuklanmasını “hak ihlali” olarak nitelendirmesi üstüne Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, 17 Şubat’ta yaptığı toplantıda başvuru dosyasını Genel Kurul’a sevk etti. Genel Kurul’un da “hak ihlali” kararı sonrası Dündar ve Gül tahliye edildi.

SABAH’IN HABERİ

Sabah gazetesinde "AYM Başkanı o akademi kökenli çıktı" başlığıyla yer alan haberde şu ifadelere yer verildi:

“Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz Perşembe günü genel kurulda Can Dündar'ın tutukluluğu konusunda avukatlarının yaptığı bireysel başvuru karar bağlandı. Başkan Zühtü Arslan'ın da aralarında bulunduğu 12 üye Can Dündar'ın hak ihlaline maruz kaldığını iddia etti. Mahkeme gerekçesini yazmadan kararını kamuoyuna açıkladı. TBMM ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın atadığı üye ise yargılamanın devam ettiği, sonucun beklenmesi gerektiğinde görüş bildirip karşı oy kullandı. Bir üyenin, ‘Mahkeme devam ediyor, erteleyelim’ teklifine Başkan Arslan'ın "Bugün bitireceğiz" diye cevap verdiği iddia edildi.”

Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül’le ilgili kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ben Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karara sadece sessiz kalırım o kadar ama onu kabul etmek durumunda değilim. Bunu çok açık net söyleyeyim ve verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum” demişti.