Anayasa Mahkemesi (AYM), fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğinin iptal istemini reddetti.

AYM, HDP ve CHP milletvekillerinin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetti.

HDP ve bazı CHP milletvekilleri, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Yüksek Mahkemeye başvurmuştu. Başvuruların, Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca yapıldığı bildirilmişti.

HDP’Lİ BEŞTAŞ: AİHM’E GİDECEĞİZ

AYM'nin ret kararının açıklanmasından sonra ilk tepki HDP Adana Milletvekili ve aynı zamanda Anayasa Komisyonu üyesi olan Meral Danış Beştaş'tan geldi. Beştaş, verilen bu kararın talimatla verilmiş bir karar olabileceğine işaret ederek, hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

"Dokunulmazlıkların kaldırılmasının" Türkiye'nin geleceği açısında çok önemli bir kavşak olarak durduğunu ifade eden Beştaş, ret kararının ayrıntılarına dair henüz bir bilginin kendilerine gelmediğini ancak ret kararına karşı bireysel başvuru ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürme kararlılıklarının sürdüğünü ve bu konuda gerekli çalışmalarının yapıldığı bilgisini verdi.

CHP’Lİ HAKVERDİ: CESARETLİ BİR HAKİM ÇIKMADI 

AYM'ye başvuran CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise, mahkemeye yaptıkları başvurunun ardından sosyal medya hesabından konuya ilişkin "AYM'ye başvuru yapılamaz" açıklaması yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın bu açıklamalarını hatırlatarak, "Bakanın bu açıklamasının ardından cesaretli hakimlerin çıkıp aksine bir karar almasını beklemiyorduk. İçerisinden geçtiğimiz süreçte hakimlerin durduğu yer de çok zor" dedi. 

Hakverdi, yargılama aşamasında da gerekli başvuruyu yapacaklarını belirterek, "Diyorlar ya 'Oğlan bizim kız bizim, yargı bizim, yasama bizim', tam öyle bir durumla karşı karşıyayız. Ama bu devran böyle gitmez. Diktatörlük dediğimiz için hakkımızda davalar açılıyor. Tam da diktatörlük bir durum" dedi.