Anayasa Mahkemesi, Eğitim Sen üyelerine “anadilde eğitimafişleri nedeniyle verilen idari para cezasını sendikal hakkın ihlali olarak değerlendirdi. Kararda "Herhangi bir suç unsuru içermeyen afiş asılmasının bir düşünce açıklaması mahiyetinde olduğu hususunda kuşku bulunmamaktadır" denildi.

Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, Eğitim Sen üye ve yöneticileri Abdulvahap Can, Ender Onur Künteş ve Eğitim Sen Batman Şubesi’nin “Anadilde Eğitim” içerikli afişler astıkları gerekçesiyle aldıkları idari para cezası kararını bozarak, sendika hakkının ihlal edildiğine hükmetti. 
 
Eğitim Sen Batman Şubesi, KURDİ-DER ve BDP Batman İl Örgütü’nün 2013-2014 eğitim öğretim yılı başında anadilde eğitim etkinlikleri kapsamında kentteki 15 billboarda astıkları “Anadilde Eğitim” temalı afişler nedeniyle Batman Valiliği’nin 9 Eylül 2013’te Eğitim Sen üyesi ve yöneticisi 8 öğretmene “kabahatler kanunu” uyarınca verdiği bin 500’er TL’lik para cezasına eğitimciler itiraz etti. 
 
Kararın taraflarına ulaşması üzerine Eğitim Sen ve 8 üyeleri ayrı ayrı Batman 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne afiş içeriğinin sendikal faaliyet olduğu gerekçesiyle itirazda bulundu. Mahkeme 17 Ocak 2014’te başvurucuların itirazlarını reddetti. Bunun üzerine başvurucular Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. 
 
Dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, Eğitim Sen Batman Şubesi, öğretmen Abdulvahap Can ve Ender Onur Künteş’i haklı buldu. 8 Kasım 2017’de kararını açıklayan Anayasa Mahkemesi sendika hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa’nın 51’inci maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi. 
 
Anayasa Mahkemesi harç ve vekalet ücreti olan 2 bin 6 TL yargılama giderinin Abdulvahap Can, Ender Onur Künteş ve Eğitim Sen’e müştereken ödenmesine de karar verdi. Öğretmen İdris Solmaz’ın başvurusu ise “süre aşımı” gerekçesiyle reddedildi.