Anayasa hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu, HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağın özerklik açıklamalarının ‘anayasal suç’ olduğunu söyleyen ve dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu suçu kendisinin işlediğini savundu.

SÜREKLİ İHLAL EDİYORLAR

Diken'den Tunca Öğreten'e konuşan Kaboğlu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP, yargı organlarını etkilemek suretiyle Anayasa’nın 138’inci maddesini sürekli ihlal ediyorlar. Hedef gösterdikleri Selahattin Demirtaş’ın yaşam hakkını tehlikeye atıyorlar. Hrant Dink’i mahkum eden Yargıtay üyeleri ve Tahir Elçi’yi apar topar İstanbul’a çağıran savcı ve yargıçlar, acaba rahat uyuyabiliyor mu?” dedi.



VATANA İHANET OLARAK GÖRENLER ANAYASA SÖYLEMİNDE İÇTEN OLABİLİR Mİ?


Özerklik hakkında konuşmanın Erdoğan’ın söylediği gibi bir ‘anayasal suç’ olup olmadığı sorusuna Kaboğlu, “Anayasa ihlali, ‘Anayasanın yasakladığı bir işlem veya eylemi yapmak veya emrettiği şeyi yapmamak’ şeklinde özetlenebilir. 1982 Anayasası, ne üniter devlet kavramını kullanıyor, ne de katı merkeziyetçi yapıyı öngörüyor. Aslında Anayasa, adem-i merkeziyetçi düzenleme ve uygulamaya açık. Nihayet yeni anayasa yolunda yapılan çalışmaların çok büyük kısmı, merkeziyetçilikten uzaklaşma hedefini yansıtıyor. İfade özgürlüğü, yeni anayasa için ön koşul olduğu halde bir partinin kamuoyuna açıkladığı talep listesini, vatana ihanet olarak görenler anayasa söyleminde içten olabilir mi?” cevabını verdi.