İSTANBUL - Cumhuriyet Savcısı Halit Kırşehirli, ' 1 MAYIS Emek ve Dayanışma Günü' kutlamalarında Şişli’de bulunan bazı banka ve iş yerlerinin camlarını kırdıkları, 17 ATM’ye zarar verdikleri iddia edilen 48 şüpheli hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

19 sayfalık iddianamedeyi kabul eden İstanbul 39. Asliye Ceza Mahkemesi soruşturma kapsamında tutuklanan 15 şüphelinin ise tahliyesine karar verdi. Şüphelilerin ‘Devrimci Anarşist Faaliyet’ oluşumu içerisinde birleştikleri iddia edilen iddianamede sanıkların suç işlemek için örgüt kurma, yöneticisi ve üyesi olma suçunun unsurları taşımadığı, basit birleşme niteliğinde olduğu ifade edildi.

 

ATM'LERE VE İŞ YERLERİNE ZARAR VERDİLER

Şüphelilerin bu oluşum içerisinde her türlü iletişim yoluyla haberleştiği anlatılan iddianamede, Taksim Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne katılmak için ellerinde çekiç, sopa gibi silahtan sayılan malzemelerle birlikte, bir kısmının yüzleri maskeli olarak miting güzergahı olan Şişli, Halasgargazi ve Büyükdere Caddesi üzerinde izinsiz gösteri yapmak amacıyla toplanarak yürüyüşe geçtikleri öne sürüldü. Yürüyüş sırasında şüphelilerin taşkınlık yaparak söz konusu caddeler üzerinde bulunan 17 ATM’ye zarar verdikleri, bazı banka ile iş yerlerinin camlarını kırdıkları, belediyeye ait reklam panolarını, belediye otobüs duraklarının ve PTT şubesinin camlarını kırardıkları iddia edildi. İddianamede tüm şüphelilerin suçlamaları kabul etmediği, ancak bazı şüphelilerin yürüyüşe katıldıklarını kabul ettiği anlatıldı. İddianamede yer alan 4 müştekinin ise kurumları adına sanıklardan şikayetçi olduğu ve uzlaşmak istemedikleri ifade edildi.

 

CEZA İSTEMLERİ

İddianamede 48 şüphelinin, "Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşleri düzenleyen veya yönetenlerle bunların hareketlerine katılma, güvenlik kuvvetlerine cebir ve şiddetle mani olmak" suçundan 2 ile 5 yıl, "toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silah veya araçları taşıyarak katılmak" suçundan 6 ay ile 3 yıl, "kamu malına zarar vermek" suçundan 1,5 ile 9 yıl ve 4 kez "başkasına ait mala zarar vermek" suçundan da 1 yıl 4 ay ile 12 yıl olmak üzere toplam 5 yıl 4 ay ile 29 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları istendi. 48 tutuksuz sanık önümüzdeki günlerde İstanbul 39. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. (Radikal)