Ekin KARACA / Bianet

 

Cumartesi Anneleri/İnsanları, Galatasaray Meydanı'ndaki 361. buluşmalarında, 10 Şubat 1994'te gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Cüneyt Aydınlar'ı ve 2 Şubat 1984'te gözaltına alınan öğretmen Maksut Tepeli'yi andılar, Dargeçit kayıplarıyla ilgili gelişmeleri de kamuoyu ile paylaştı.

 

"DARGEÇİT'TE ÜÇ KİŞİNİN KEMİKLERİ BULUNDU"

İnsan Hakları Derneği'nden (İHD) Meral Çıldır'ın okuduğu basın açıklamasında, 17 Şubat'ta Mardin Dargeçit'te başlatılan kazılardan söz edildi.

 

17 yıldır Dargeçit'te yaşananların devlet tarafından inkar edildiğinin belirtildiği açıklamada, son bir haftada üç insana ait kemikler ve giysiler bulunduğu belirtildi.

 

"13 yaşındaki Davut Altunkaynak'ın, 14 yaşındaki Seyhan Doğan'ın, 16 yaşındaki Nedim Akyön'ün, 20 yaşındaki Abdurrahman Olcay'ın, 19 yaşındaki Mehmet Emin Aslan'ın, 21 yaşındaki Abdurrahman Coşkun'un aileleri günlerdir elleriyle evlatlarının, kardeşlerinin kemiklerini arıyor."

 

TEPELİ VE AYDINLAR'IN AKIBETİ NE OLDU?

2 Şubat 1984'te polisler tarafından sırtından vurularak gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan 25 yaşındaki öğretmen Maksut Tepeli'nin hikayesinin anlatıldığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

 

* Tanıklar, Tepeli'nin gözaltına alındıktan sonra Gayrettepe Siyasi Şube'de 5 Şubat günü yoğun işkence sonucu öldürüldüğünü söylediler. Cansız bedeni Adli Tıp'a gönderildi.

 

* Nüfusta ölü kaydı düşüldü. Buna rağmen devlet 28 yıldır Maksut'un gözaltına alındığını inkâr ediyor. 28 yıldır, annesi Asiye, eşi Şehriban, kızı Solmaz Maksut'u arıyor.

 

Açıklamada, Cüneyt Aydınlar'ın ise 10 Şubat 1994'te polisler tarafından 14 arkadaşı ile birlikte gözaltına alınarak Gayrettepe Siyasi Şube'ye götürüldüğü ifade edildi.

 

18 gün süren yoğun işkence sonrası "ölüme hazır mısın, ölüme gidiyorsun" diyerek hücresinden alınan Aydınlar için dönemin Gayrettepe Siyasi Şube Müdürü "Yer göstermeye götürülürken kaçtı ve kayıplara karıştı." dedi.

 

TANIKLAR ANLATTI

Avukat Eren Keskin, Cüneyt Aydınlar'ın bu coğrafyada gözaltına alındığı devlet tarafından kayıtlara geçirilen ilk kayıp olduğunu söyledi.

 

1995'de Cüneyt'in cezaevindeki arkadaşlarının, kendilerine Cüneyt'in öldürüldüğünü söylediklerini anlatan Keskin, konuya dair izlenimlerini paylaştı.

 

"Olay yerine, Cihangir'de bir eve gittik. Orada yaşlı bir teyze bize Cüneyt'in oraya getirildiğini anlatmıştı. Cüneyt o teyzeye 'bugün getirildiğim 28. ev' demiş."

 

"Sokakta oynayan çocuklar Cüneyt'in işkenceden ayakta duramayacak halde olduğunu ve bir yere götürüldüğünü, oradan da silah sesleri geldiğini anlattılar. O günden beri Cüneyt kayıp."

 

JİTEM KOMUTANLARI BUGÜN BELEDİYE BAŞKANI

Dargeçit'e de değinen Avukat Keskin, iki yıl önce göreve gelen bir savcının önemli çalışmalara imza attığını ve uzun çalışmalar sonucuna Dargeçit'te kaybedilen yedi kişiyle ilgili fezleke hazırladığını söyledi.

 

Keskin, Dargeçit'te yedi kişinin kaybedilmesinin sorumlularından birinin bugün Demokrat Partili (DP) Bodrum Gümüşlük Belediye Başkanı, diğerinin ise Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Sivas Çepni Belediye Başkanı olduğunu söyledi.

 

"HANİ SİZ BİLMİYORDUNUZ?"

Dargeçit kayıplarından Abdurrahman Coşkun'un yengesi Mukaddes Coşkun, 17 yıldır yakınlarının kemiklerini aradıklarını ama her seferinde "Biz serbest bıraktık, bilmiyoruz" cevabıyla karşılaştıklarını söyledi.

 

Bir haftadır süren kazılarda kemiklerin çıkmaya başladığını söyleyen Coşkun, "Hani siz yapmamıştınız? O zaman bu kemikler nedir?" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

 

"17 yıldır inkar ediyorsunuz. Biz 17 yıldır vazgeçmedik; çocuklarımızın kemiklerini bulsak da bunu yapanlardan hesap soracağız. Bunun için bir 17 yıl daha mücadele edeceğiz."

 

"ANALAR AĞLARKEN DEMOKRASİ DERSİ VERİYORSUNUZ"

Cüneyt Aydınlar'ın ailesinden Recep Aydınlar ise Cüney Aydınlar'ı Gayrettepe'den çıkartan ve "yer gösterme"ye götüren polislerin isimlerinin ortada olmasına rağmen hiçbir adım atılmadığını söyledi.

 

"Almanya'da Nazilerin katlettiği kişiler için tüm ülkede yas ilan edildi. Almanya devlet adına özür diledi. Almanya'da saat 12'de 80 milyon saygı duruşuna bulundu." diyen Aydınlar, iktidara seslenerek "Siz buradan dünyaya demokrasi dersi verirken bu ülkede analar ağlıyor" dedi.

"KEMİKLERDEN BİLE KORKUYORSUNUZ"

Maksut Tepeli'nin eşi Şehriban Tepeli, hala eşi hakkında hazırlanan adli tıp raporlarına ulaşamadıklarını söyledi.

 

"Biz bir eşyamızı kaybetmedik. Biz eşimizi, babamızı, çocuklarımızı, canımızdan çok sevdiğimiz insanları kaybettik" diyen Tepeli, yetkililerden tek isteklerinin yakınlarının kemikleri olduğunu söyledi ve ekledi:

 

"Ama siz o kemiklerden bile korkuyorsunuz. Çünkü o kemiklerin her parçası canlarımızın nasıl katledildiğini anlatacak."