Anadolu Ajansı'nın seçim ve referandum sonuçlarına ilişkin performansı hakkında gerçekleştirilen bir araştırma, AA'nın daha önce de AKP verilerini yüksek seviyeden başlattığını ortaya çıkardı.

Hollanda'nın Enschede kentindeki Twente Üniversitesi'nde görevli Türk akademisyen Dr. Engin Topan'ın Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarını işleme yöntemi hakkında hazırladığı karşılaştırmalı bir grafik, devletin haber ajansı AA'nın daha önceki seçimlerdeki performansını ortaya koydu.

Dr. Topan'ın hazırladığı grafikte, Anadolu Ajansı'nın seçim verilerini aktarırken AKP'yi önce önde gösterdiği, fakat sandıklar açılıp sayımlar devam ettikçe AKP oylarını peyderpey düşürdüğü ve muhalefet partilerini daha sonra yükselişe geçirdiği görülüyor.

EN BÜYÜK MAKAS REFERANDUMDA

Yine aynı grafiğe göre Anadolu Ajansı'nın 16 Nisan Referandumu sırasında sandıklardaki ‘Evet’ oranına ilişkin verileri yüzde 80'in üzerinde aktarmaya başladığı ve sonrasında yüzde 51,41’e kadar düşürdüğü dikkat çekiyor. 7 Haziran 2015’teki Genel Seçimleri’nde AKP’nin ilk baştaki oy oranı yüzde 65 civarında aktarılırken, o seçimde aldığı oyların toplamı yüzde 40,87'de nihayet bulmuştu.

1 Kasım 2015’te ise yine Anadolu Ajansı’na göre AKP yüzde 75 civarındaki oy oranıyla seçime başlamış ve yüzde 49,5'le bitirmişti.

Anadolu Ajansı, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi seçimlerinde ise açılan sandık oranı yüzde 30 civarında seyrederken AKP'nin cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan'ın aldığı yüzde 58 seviyesi üzerinden vermeye başladı.

Kaynak: Euronews