Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, sosyal medyada katliam çağrısı yapan iki Anadolu Ajansı (AA) çalışanına ilişkin soru önergesi verdi.

İMC’de yer alan habere göre, Baluken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede bu iki kişi hakkında soruşturma açılıp açılmadığını, bu tarz ırkçı kesimlerin önünün alınması için programı olup olmadığını sordu.

'GENÇ, YAŞLI, HAMİLE, ÇOCUK GÖZETMEKSİZİN' KATLİAM ÇAĞRISI

Baluken önergesinde söz konusu paylaşımlar şöyle yer aldı:

Hükümetinize yakın birçok yayın kuruluşu açıkça partimizi ve Kürt halkını hedef haline getirirken devlete bağlı Anadolu Ajansı çalışanları ‘genç, yaşlı, hamile, çocuk gözetmeksizin’ katliam çağrıları yapmakta.

“08.09.2015 günü Çanakkale’de Anadolu Ajansına bağlı çalıştığı belirtilen Mustafa Uygun facebook hesabı üzerinden ‘Şehit için son görev onun naaşını taşımak değil, kan akıtmalıyız kan, kan, kan kokmalı o dağlar… Son görevimiz KATLİAM olmalı… Genç, yaşlı, hamile, çocuk gözetmeksizin.’ şeklinde paylaşımda bulunmuş ve bir başka Anadolu Ajansı çalışanı olduğu belirtilen Burak Akay da ‘Yemin ederim yetki versinler katliam yaparım… Çok fena psikoya bağladım’ diyerek paylaşıma destek vermiştir. Çanakkale İHA temsilcisi olduğu bildirilen Gürkan Düzenli de ‘Düşmana merhamet, vatana ihanettir’ diyerek bu katliamcı zihniyeti desteklediğini belirtmiştir.”



‘KİMDEN ALDIKLARI CESARETLE YAPIYORLAR?’


Baluken, Davutoğlu’na Uygun ve Akay’ın AA çalışanı olup olmadığı; çalışanlar ise konumlarını; haklarında soruşturma açılıp açılmadığının yanı sıra şu soruları yöneltti:

* Devlete bağlı bir kamu kurumu olan Anadolu Ajansının çalışanları Kürt halkına karşı katliam çağrılarını kimden, nereden aldıkları
cesaretle yapmaktadırlar?

* Son günlerde halkımıza, partimize ve bütün muhalif çevrelere yönelik nefret suçu içeren açıklama ve saldırılarda artış olmuştur bu bağlamda nefret suçlarına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

*Toplumsal barışın sağlanması ve bu tarz ırkçı, katliamcı kesimlerin önünün alınması ve barış iklimine dönülmesi için bir programınız mevcut mudur?

AA: GEREKLİ İŞLEM BAŞLATILDI 

AA, konuyla ilgili yazılı açıklamasında paylaşımlara katılmadıklarını, iki kişi hakkında gerekli işlemler başlatıldığını duyurdu.
“Anadolu Ajansı 95 yıllık geçmişi ve 2 bin 500’ün üzerinde çalışanı olan bir şirkettir.

Bugün gündeme getirilen ve çalışanlarımızdan iki kişinin, kişisel görüşlerini paylaştıkları şahsi sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımların içeriğine katılmamız mümkün değildir. Bu kişiler hakkında gerekli işlemler başlatılmıştır.”