Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), 'Anadilde eğitim' kampanyası çerçevesinde toplanan bir milyon 100 bin imzalı dilekçeyi, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı'na sundu.

BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ve sivil toplum örgütleri ile birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında 2 aydır devam eden kampanya çerçevesinde, Kürtçe anadilinde eğitim ve öğretim talep eden dilekçelerini TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı'na sunacaklarını söyledi.

MISIR HATIRLATMASI

DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ise Başbakan Erdoğan'ın Mısırdaki olaylar için "Halkın taleplerini dikkate alın." dediğini hatırlatarak, halkın anadilde eğitim taleplerinin de dikkate alınmasını istedi. Tuğluk, Kürtçenin Türkçe kadar saygıdeğer bir dil olduğunu, bu alanda yaşanan hak gaspının da iade edilmesini istediklerini savundu.

HERKESE EŞİTLİK

Aysel Tuğluk, "Farklı kültürlerin, dillerin, inançların, o ülkenin zenginliği olduğuna inanmaktayız. Bu zenginlik, tek tipçi değil, demokratik bir ulusun temellerini gerekli kılmaktadır. Ne var ki, bugün bile Kürt vatandaşlar ana dilde öğrenim görememekte, tutuklular ana dillerinde savunma yapamamakta, Türkçe bilmeyen vatandaşlar her türlü kamusal hizmete erişiminden mahrum kalmaktadırlar. Kürtçenin anayasal ve yasal düzlemde kabul edilmemesi, halkımız açısından bir "kültür kırım", "dil kırım" halini almıştır. Kürt sorununu çok boyutlu demokrasi ve adalet sorunu olarak görüyoruz. Hak ve özgürlükleri genişletmemiz gerekir. Kimlik hakkı, dil hakkı vazgeçilmez haklardır. Kürtlerin kimlik hakkı vardır. Bunlar insan onuru ile ilgili temel haklardır. Özgürlük, eşitlik ve adalet herkese olmalıdır. Gerçek ve adil bir çözüm Kürtlerin kimlik haklarını tanımaktan geçer. Kürt dili bazı yasal değişikliklere rağmen hala farklı yasaklarla karşı karşıyadır. Mevcut yasakçı uygulamaların toplumsal barışı zorladığı ortadadır." diye konuştu.

Aysel Tuğluk, 12 Haziran'da yapılacak milletvekili seçiminde aday olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine "Henüz o konuda bir şey söylemek durumunda değilim. Çalışmalarımız devam ediyor." demekle yetindi.

Öte yandan, BDP, Demokratik Toplum Kongresi'nin bir süredir yürüttüğü 'Anadilde eğitim' kampanyası çerçevesinde toplanan 1 milyon 100 bin imzalı dilekçeyi, Meclis Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman'a sundu.

ZAMAN