Agos'un haberine göre, 4 Kasım Cumartesi akşamı Detroit’te düzenlenen, sunuculuğunu yönetmen Eric Nazarian’ın yaptığı törende, Fethiye Çetin, "ANCA Özgürlük Ödülü", Nor Zartonk’a "Aktivizm Ödülü" verildi.

Bu yılki ödüllerin teması, 2015’te Ermeni toplumunun geldiği noktayı gözden geçirmek, başarılarını tanımak ve ‘Dün, bugün ve ötesi’ sloganıyla, Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümü anmanın bir adım ötesine geçmekti.

Fethiye Çetin, ödülünü aldıktan sonra yaptığı kısa konuşmada “Halihazırda Ermeni Soykırımı’nı reddeden, İstanbul’un göbeğine kana susamış soykırım failleri için anıtlar diken, bir de sonra utanmadan bunlara Abide-i Hürriyet ismini veren bir ülkenin vatandaşı olmaktan utanıyorum” dedi.

Nor Zartonk adına ödülü alan Sayat Tekir ise, konuşmasında, “Bugün Türkiye’de devletin ve muktedirlerin karşısına dikilip onları tir tir titreten Ermenilerin hayaleti dolaşıyor. Gün geçtikçe daha fazla Türkiyeli geçmişte neler yaşandığını araştırıyor, inkâra karşı protestolar düzenliyor ve talepkâr oluyor” ifadelerine yer verdi.

Amerikalı Ermeniler topluluğuna verdiği desteklerden ötürü Armen Topouzian’a ise "Vahan Cardashian Ödülü", 2006’da hayatını kaybeden John Warushan Kchikian’a ise "Yaşam Boyu Destek Ödülü" verildi.