Aralarında TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Büro Emekçileri Sendikası üyelerinin de bulunduğu 20’den fazla kişi hakkında, 1 Mayıs’ta gözaltına alınan insanlar için katıldığı basın açıklamaları nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturmada gizlilik kararı olduğu için parti, meslek örgütü ve sendika temsilcileri ile avukatları dosyaya erişemiyor, hangi ‘terör örgütü’nün propagandasını yapmakla suçlandığını da göremiyor.

BirGün'den Onur Erem'in haberne göre bugün emniyete giderek ifade veren Alper Taş’ın avukatı Şener Bayar, müvekkilinin ÖDP Eş Genel Başkanı olarak 4 Mayıs’ta Çağlayan Adliyesi’ne giderek önce DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin basın açıklamasına katıldığını, ardından da avukatlarla emniyet güçleri arasında adliye önünde yaşanan gerilimin çözülmesi için milletvekilleri Mahmut Tanal ve Levent Tüzel’le birlikte girişimlerde bulunduğunu, başsavcılığın avukatların basın açıklamasına izin vermesi sağlandıktan sonra bu açıklamaya da katıldığını anlattı.

Bayar, “Bahsedilen örgütler anayasa ve yasalara uygun olarak kurulmuş örgütlerdir. Müvekkilim Alper Taş’ın ÖDP Eş Genel Başkanı olarak başka örgütlerin propagandasını yapması mümkün değildir” dedi.

ÇOK ŞEYLE SUÇLANDIK AMA..

BirGün’e konuşan Alper Taş, “Daha önce çok şeyle suçlanmıştık ama ilk defa terör örgütüyle suçlanıyorum” dedi. Taş, “İlişkilendirildiği terör örgütüne dair bir tahmininiz var mı” sorumuza ise “Orada avukatların basın açıklaması vardı. Herhalde onları Avukatlar Ordusu Terör Örgütü olarak görüyorlar. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB de büyük terör örgütleri. Ben de ÖDP Terör Örgütü’nün Genel Başkanı olarak terör propagandası yapmak için Çağlayan Adliyesi’ne gitmişim. İşte böyle gayrı ciddi bir soruşturmayla karşı karşıyayız. Bu soruşturulmanın açılması bile ayıp” diye yanıtladı. “Terör örgütü şüphelisi olarak ifade vermeyi şiddetle protesto ediyorum ve ciddiyetle bağdaştıramıyorum” ifadelerini kullanan Taş, “Bırakalım bir parti başkanı olarak katılmamı, suçlandığım basın açıklamaları her yurttaş için en temel demokratik anayasal haktır. Bu hak engellenemez, terör örgütü propagandası olarak değerlendirilemez” dedi. Bu soruşturmanın baskı ve sindirme amaçlı açıldığını düşünen Taş, “Yeni dönemde bu tür soruşturmalar ve davalarla daha çok karşılaşacağımızı düşünüyorum” dedi.

NEYLE SUÇLANDIĞINI BİLMEDEN SAVUNMA

Alper Taş’ın avukatlarından Sema Özdemir de soruşturmaya getirilen gizlilik kararını eleştirirken “Hem böyle bir konuda soruşturma başlatılması hem de insanları neyle suçlandığını bilmeden ifade vermek zorunda bırakan gizlilik kararı hukuka aykırıdır. Savunma yapabilmek için insanların neyle suçlandığını bilmesi gerekir. Biz de müvekkilimiz hakkındaki suçlamaları görmek için başvuru yaptık ve başvurumuzdan dört gün sonra dosyaya gizlilik kararı verildi. Oysa gizlilik kararı sadece katalog suçlarda, delillerin karartılmasını önlemek gibi gerekçelerle verilebilir. Bu karar AİHS ve diğer uluslararası sözleşmelere de aykırıdır, kaldırılması için başvuru yaptık” dedi.

Dosyada gizlilik kararı bulunduğu için avukatlar soruşturmada başka kimlerin suçlandığını göremiyor. Ancak BirGün’ün eriştiği bilgilere göre HDP’nin eski İstanbul Eşbaşkanı Şamil Altan, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, Büro Emekçileri Sendikası üyeleri ve avukat Can Atalay’ın da bulunduğu 20’den fazla kişi aynı basın açıklamasına katıldıkları için terör örgütü propagandası yapmakla suçlanıyor.