HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs'ün gözaltı ve tutuklanma sürecine tanıklık eden HDP Ankara İl Eş Başkanı olan eşi Birsen Kaya, Altınörs'ün tutuklama sonrasında "Onların hileleri varsa bizim de umut dolu direnişimiz var" mesajını paylaştığını anlattı. 

Ankara'da 10 Ekim 2015'teki katliamda hayatını kaybeden Zakir Karabulut'un, Tokat'taki cenaze törenine katıldığı gerekçesiyle 9 Eylül'de Ankara'daki evinde gözaltına alınarak, bir süre sonra Tokat'a götürülen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Altınörs'ün aynı zamanda HDP Ankara İl Eş Başkanı olan eşi Birsen Kaya, soruşturma süreci ve yaşadıklarını anlattı. 

'DARBE HUKUKUNUN ORTAYA KOYDUĞU BASKICI UYGULAMALAR'

9 Eylül'de evlerinin basılarak saatler süren bir arama süreci yaşadıklarını belirten Kaya, "Savcının arama tutanağında 'eşinin ve çocuğunun dijitalleri varsa onlara da el koyulması' talimatı vardı. Darbeye karşı olduğunu söyleyen AKP hükümetinin gerçek niyetinin saray darbesini inşa etmek olduğunu anlamış olduk. Bugün OHAL ile Kanun Hükmünde Kararnameler ile yapılmak istenen darbe hukukunun ortaya koyduğu baskıcı uygulamalardır" dedi.

'AİLE VE ÇEVRESİ CEZALANDIRLMAK İSTENİYOR' 

Arama esnasında kendi telefonuna da el konulduğunu belirten Kaya, "Suçun şahsiliği vardır. Fakat görüyoruz ki burada Alp ile birlikte ailesi ve çevresi de cezalandırılmak isteniyor" diye konuştu.

'12 EYLÜL İŞKENCELERİ UYGULANIYOR'

Tokat'ta açılan bir davadan dolayı eşinin evden alındığını ve ilk olarak Ankara Terörle Mücadele Şubesine götürüldüğü belirten Kaya, Ankara'da başlayan kötü muamele ve işkencenin Tokat'ta da devam ettiğini söyledi. Kaya, "FETÖ'cülere uygulanan işkencenin aynısını Alp'e de uygulanmak istendiği yaptığımız görüşmede öğrendim. Yanı sıra otur-kalk gibi çeşitli 12 Eylül döneminde cezaevlerinde uygulanan yöntemlerin dayatıldığını öğrendim" dedi.

'BİZ DEVRİMCİYİZ, SÖYLEDİKLERİNİZİ YAPMAYIZ'

Yapılan dayatmalara karşı Altınörs'ün, "Biz devrimciyiz, söylediklerinizi yapmayız" cevabı verdiğini bu yüzden de darp ve işkenceye maruz kaldığını ifade eden Kaya, Altınörs'ün, Tokat'a götürülürken Ankara çıkışına kadar gözaltı aracında ters kelepçe ile işkenceye maruz kaldığı bilgisini paylaştı. 

Altınörs'ün Tokat'ta 5 gün boyunca avukatları ile görüştürülmediğini belirten Kaya, kendisinin çabaları neticesinde ve TEM ile görüşmeleri sonucunda 15 dakikalık kısa bir süre görüşme yapabildiklerini aktardı. Kaya, "Yani tamamen keyfi uygulamalar görüyoruz. Burada Alp şahsında HDP'nin siyasi duruşuna karşı bir yönelim olduğunu görüyoruz. Siyasi bir komplo düzenliyorlar" dedi. 

Son dönemlerde Tokat'ta yaşananlara da dikkat çeken Kaya, "Tokat bilinçli bir şekilde seçilmiştir" diye belirtti. 

'YANDAŞ BASIN AYRINTILARINI PAYLAŞTI' 

Gözaltının 7'nci gününde dosyaya yönelik "gizlilik" kararı alındığını anımsatan Kaya, bu durumun tamamen keyfi bir tutum olduğuna işaret etti. Gizlilik kararı olan bir dosyanın yandaş basına servis edildiğine işaret eden Kaya, "Daha yargı ve mahkeme karşısına çıkmamış insanı suçlu olarak adlandırdılar. Bu bilinçli bir komplodur" diye konuştu. 

'BİLGİ ALMAYA ÇALIŞIRKEN BENİ DE ALDILAR' 

Altınörs'ün seçilmesinin tesadüf olmadığına vurgu yapan Kaya, hukuki süreç engellendiğini, kendisinin de gözaltına alınarak, kötü muameleye maruz kaldığını aktardı. Kaya, yaşadıkları duruma rağmen bir de kendisi hakkında, "polisi tehdit etmekten" tutanak tutulduğunu söyledi. 

'KİM TERÖRÜN YANINDA YER ALIYOR BELLİ OLDU'

DAİŞ katliamına zemin hazırlayanların, 10 Ekim katliamında hayatını kaybedenlerin cenazelerine katılmayı da bu gözaltı ile yasaklamaya çalıştığının altını çizen Kaya, "Tokat HDP İl Saymanı olan Zakir Karabulut'un Bitlis'teki cenazesine katılması suç gibi gösteriliyor. Tabi ki katılacaktır. IŞİD'in katlettiği tüm insanlar bizim değerlerimizdir, barış şehitlerimizdir. Biz bu topraklarda barışı istemekten asla vazgeçmeyeceğiz. Alp de bunu söylemekten vazgeçmedi" dedi. Kaya, IŞİD katliamına karşı gösterilen bu tutumla, "kimin terörün yanında" olduğunun ortaya çıktığını söyledi. 

'İKİ HALK ARASINDAKİ KÖPRÜYÜ HEDEF ALDILAR'

Kaya, Altınörs'ün de dirençli olduğuna işaret ederek, yapılanları HDP'ye yönelik yıpratma girişimi olarak nitelendirdiğini ve "Onların hileleri varsa bizim de umut dolu direnişimiz var" mesajı gönderdiğini söyledi. Altınörs'ün seçilmesinin tesadüfü olmadığını dile getiren Kaya, bunu da, Altınörs'ün, "Türkiyeli bir sosyalist olarak Türk halkı ve Kürt halkı arasında köprünün kurucularından" biri olmasına bağladı.

KAYNAK: DİHA