Almanya Dışişleri, Türkiye’de iki vatandaşlarının daha gözaltına alındığını açıkladı.

Sözcü, Berlin’in söz konusu kişilerle henüz temas kuramadığını belirtti.

Alman Dışişleri sözcüsü, gözaltıların bugün yapıldığına inandıklarını, Türkiye’deki yetkililerin Almanya’ya gözaltı konusunda bilgi vermediğini ekledi. Sözcü, “Havaalanına indikleri sırada gözaltına alınıp alınmadıklarını bilmiyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Almanya, Türkiye’de gözaltına alınan vatandaşları nedeniyle Ankara’ya tepkili. Berlin bu sebeple Türkiye’yle Gümrük Birliği’nin genişletilmesi anlaşmasını veto edeceğini açıkladı. Alman Dışişleri de Türkiye’yi turist olarak ziyaret edecek vatandaşlarına ‘can güvenliğinizi koruyamayabiliriz’ mesajı verdi. Alman yatırımcılarda da aynı mesaj verildi.

KİMLER TUTUKLU?

Gazeteci Deniz Yücel, altı ayı aşkın süredir ‘terör örgütü propagandası yapmak ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ suçlamasıyla İstanbul’da tutuklu. Etkin Haber Ajansı’na (ETHA) çalışan ve 30 Nisan’da gözaltına alınıp 6 Mayıs’ta tutuklanan Tolu hakkında ‘terör propagandası yapmak ve terör örgütüne üye olmak’ suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İsveçli meslektaşı Ali Gharavi ve sekiz Türk insan hakları savunucusu ile birlikte 5 Temmuz’da Büyükada’da düzenledikleri bir seminer sırasında gözaltına alınan Peter Steudtner’e ise ‘silahlı terör örgütüne yardım etmek’ suçlaması yöneltiliyor.