Türkiye'de çalışan iki Alman gazetecinin basın kartlarının süresinin uzatılmaması sonrası ülkeyi terk etmek zorunda kalması Ankara-Berlin hattında gerilime yol açtı.

"Alman muhabirlerin Türkiye'de özgürce çalışamaması kabul edilemez" açıklaması yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Basınsız demokrasi olmaz" dedi.

Alman Tagesspiegel gazetesine konuşan Maas, bu konuyu Türkiye ile 'işleyen bir diyalogla' görüşmek istediklerini kaydetti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Almanya'da terör örgütü toplantılarına katılıp Türkiye'ye gelenler tutuklanacaklar” yönündeki sözlerinin de kaygı verici olduğunu belirten Alman Bakan, "Bu kabul edilemez. Bu bizim basın özgürlüğü anlayışımızla uyuşmuyor. Ayrıca Türk bakanın birkaç gün önce Türkiye'ye seyahat eden Alman vatandaşlarının tutuklanabileceği şeklinde endişe verici açıklamaları oldu. Bu yüzden biz de Türkiye'ye seyahat uyarısı bilgilerimizi güncelledik" diye konuştu.

‘TÜRKİYE ULUSLARARASI BASINI SUSTURMAYA ÇALIŞIYOR’

Türkiye'de 22 yıldır görev yapan Tagesspiegel gazetesinin muhabiri Thomas Seibert ile ZDF televizyonun İstanbul bürosu şefi Jörg Brase, Pazar günü ülkeden ayrılmadan önce açıklamalarda bulundu.

Ankara'yı basın özgürlüğü konusunda eleştiren Brase, "Türk hükümeti, ulusal medyayı neredeyse susturmayı başardı. Şimdi aynısını uluslararası basın için de yapmaya çalışıyorlar. Buna teslim olmamalıyız." diye konuştu.

Seibert de "Türkiye meydamızın sesini kısamayacak" açıklaması yaptı. 22 yıldır Türkiye'de görev yaptığını hatırlatan Alman muhabir, Türkiye ile ilgili haberler yapmaya devam edeceğini söyledi.

Yıllık olarak verilen basın kartları, yabancı basın mensuplarının Türkiye’de çalışabilmesinin yanı sıra oturma izni alabilmeleri için gereken şartlar arasında bulunuyor.

Alman hükümeti daha önce uzatılmayan basın kartı konusunda yaptığı açıklamada "Gazeteciler Türkiye’de özgürce görevlerini yerine getirebilmelidirler. Türk Hükümeti’nin sadece Alman değil tüm Avrupalı gazetecilerin bu sorununa hızlıca çözüm bulmasını bekliyoruz." açıklaması yapmıştı.

ALMANYA'DAN TÜRKİYE'YE SEYAHAT UYARISI

İçişleri Balkanı Süleyman Soylu geçtiğimiz hafta 'terör örgütü mensuplarına yönelik' yaptığı açıklamada, "Avrupa'da, Almanya'da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya'da, Bodrum'da, Muğla'da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık” dedi.

Bunun üzerine Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile ilgili seyahat uyarısında bulundu. Yapılan açıklamada "Alman yasalarına göre düşünce ve fikir özgürlüğü olan konular Türkiye'de cezai yargılamalara yol açabilir" denildi.

Bakanlık sosyal medyada veya farklı ortamlarda Türk hükümetini eleştiren paylaşımlardan dolayı da gözaltı olaylarının yaşanabileceğini duyurdu.

İKİ ÜLKE ARASINDA İLİŞKİLER KOPMA NOKTASINA GELDİ

Ankara ve Berlin arasında 2017 yılında diplomatik kriz yaşandı. Türkiye'de Anayasa değişikliği referandumu öncesinde Türk bakan ve siyasetçilerin Almanya'da Türklere hitaben yapmak istediği konuşmalara izin verilmemesi, Alman vekillerin İncirlik Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret etmelerine izin verilmemesi, Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanması, Türkiye'deki darbe girişiminden sonra Almanya'ya iltica talebinde bulunanların kabul edilmesi gibi nedenlerden dolayı iki ülke ilişkileri bozuldu.

Almanya'nın geçtiğimiz yıl Türkiye'de yapılacak 24 Haziran seçimleri öncesinde siyasi partilerin bu ülkede miting düzenlemesine izin vermemesi üzerine gerilim tırmandırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya yönelik açıklamaları, Türkiye'de bazı Alman vatandaşlarını gözaltına alınması gibi olaylar iki ülke arasında diplomatik gerilimi arttırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl Eylül'de Almanya'yı ziyareti sonrası Berlin-Ankara hattında yumuşama yaşandı.

Kaynak: Euronews