Almanya Hükümeti, kürtajın reklamının yapılmasını yasaklayan yasayı esnetme kararı aldı.

İlgili madde, Almanya Anayasası'nın 219a maddesinde yer alıyor.

Hükümeti, yasayı tam olarak kaldırmayacaklarını ancak kadınların kürtaj konusunda daha fazla bilinçlendirileceğini açıkladı.

Bu düzenlemeye göre artık doktorlar, sosyal medya aracılığı ile kürtaj hakkında bilgi sunabilecek. Ayrıca doktorlar kadınları kürtaj hakkında çalışmalarda bulunan kurumlara yönlendirebilecek.

YENİ DÜZENLEME NELERİ GETİRİYOR?

Yeni düzenleme ile Alman Tabipler Odası, kürtaj yapan doktorların isimlerini listeleyip kamuoyu ile paylaşacak. Ayrıca 22 yaşın altındaki kadınlar, doğum kontrol haplarına sağlık sigortası kapsamında ücretsiz bir şekilde erişebilecek.

BAKANLARDAN İLK TEPKİLER

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, bu düzenleme ile genç kadınların istenmeyen gebeliklerinin önlenmesini desteklediklerini belirtti.

Adalet Bakanı Katarine Barley, kadınların ihtiyaç duydukları bilgilere ulaşabilmesini güvence altına aldıklarını söyledi.

Yeni düzenleme 6 Şubat 2019 Çarşamba günü kabinede oylamaya sunulacak.

NE OLMUŞTU?

Almanya'da yaşayan Jinekolog Kristina Haennel, Kasım 2017'de sosyal medyada paylaştığı kürtaj hakkındaki videosunun "kürtaj reklam yasağını" ihlal ettiği gerekçesiyle 7 bin Euro para cezasına çarptırıldı.

Cezanın ardından Aralık 2017'de Almanya Parlamentosu'ndaki kadın milletvekilleri kürtaj reklamı yasağını içeren 219a sayılı maddenin kaldırılması için yeni bir inisiyatif oluşturdu. İnisiyatife Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller, Hür Demokratik Parti(FDP) ve Sol Parti üyesi kadınlar katıldı. Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Almanya için Alternatif (AfD) Partisi ise inisiyatife katılmadıklarını duyurdu.

Alman Anayasası'nda yer alan 218 yasası, Hitler döneminden bu yana bir takım yeni ek maddeler haricinde değişikliğe uğramadı. Kadınların kürtaj yapmaları durumunda üç yıla kadar hapse mahkûm edileceklerini öngören bu yasa, getirilen ek madde ile danışman onayı şartıyla kürtaj serbest bırakıldı. Bu yasaya göre, kadınlar 12 haftaya kadar kürtaj olabiliyor ancak 12 hafta sonrasında kürtaj yaptırmak yasak.

Kaynak:Bianet