Köln Porz Belediye Meclis üyesi ve Eyalet Parlamento milletvekili adayı Berivan Aymaz, Almanya'da Türkiyeli bakanların iptal edilen referandum mitingleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Etkinliklerin kültürel faaliyet olarak bildirildiğini savunan Aymaz, "Tesadüfen bakanın katılacağı siyasi bir toplantı olduğunu öğrendik. Yanlış bilgilere dayalı bir başvuru yaptıkları için de sözleşme imzalamadık" dedi.

Ayşe Yıldırım'ın Cumhuriyet'teki haberine göre, Türkiye ile Almanya arasında dozu giderek artan diplomatik kriz sürerken Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ile ilgili bir açıklama geldi.

Köln Porz Belediye Meclis üyesi ve Eyalet Parlamento milletvekili adayı Berivan Aymaz, "UETD, bize 'kültürel faaliyet' dedi. Tesadüfen bakanın katılacağı siyasi bir toplantı olduğunu öğrendik. Yanlış bilgilere dayalı bir başvuru yaptıkları için de sözleşme imzalamadık. Yasaklandı denilerek şu anda AKP tarafından propaganda aracı olarak kullanılıyor" dedi.

Belediyelerin siyasi faaliyetleri yasaklama yetkisi olmadığını ifade eden Aymaz, bunu ancak hükümet yetkililerinin Türkiye’ye verecekleri bir nota ile yapabileceklerini söyledi.

 Aymaz, "Örneğin Hollanda hükümeti gibi yapabilirler. Türkiye devlet ve hükümet yetkililerinin girişimini tasvip etmediklerini söyleyebilirler" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bunu yapmak yerine olayı tamamen eyaletlere ve yerel siyasete devrettiğini anımsatan Aymaz, "Hükümet, politik olarak değerlendirmiyor. Oysa tamamen politik olarak değerlendirilmesi gereken bir durum" diye konuştu.

Aymaz, "Mesela Ekonomi Bakanı’nın konuşacağı düğün salonu öyleydi. Ama salon sahibi ‘Ben siyasi faaliyetlere vermek istemiyorum’ dedi" açıklamasında bulundu.

Zeybekci'nin katılacağı Leverkusen’deki belediye salonundaki etkinliğin de tamamen kültürel bir faaliyet olarak bildirildiğini belirten Aymaz, "Özay Gönlüm anması yapacaklarını söylediler. Bakalım gerçekten kültürel bir faaliyet mi yapacaklar" diye konuştu.