Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Almanya'daki camilerde görev yapan imamların 'FETÖ' yanlılarına ait bilgileri Türk hükümetine aktardıklarına dair iddiaların ‘titiz ve şeffaf' bir şekilde araştırılacağı belirtildi.

Merkezi Almanya'nın Köln kentinde bulunan DİTİB'in açıklamasında, "Kim görevini kötüye kullanırsa, bunun sonuçlarına katlanır" denildi.

Ayrıca, "Birlik olarak gereken önlemlerin alınacağı ve atılması gereken adımlar hakkında istişarede bulunulacağı" belirtildi.

Açıklamada, bunlar ‘ciddi iddialar' olarak nitelendirildi. Ancak DİTİB tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, Alman basınında yer alan bu iddialar reddedilerek, gerçeği yansıtmadığı ifade edilmişti. Ayrıca, bu tür ‘gerçek dışı' haberlerin DİTİB'in imajını zedelemek için basında yer aldığı dile getirilmişti.

Alman basınında çıkan haberlerde ise DİTİB'e bağlı camilerde görev yapan imamların Türk istihbaratı ve ilgili kurumlar için çalıştıkları, 'FETÖ' yanlıları hakkında bilgiler aktardıkları belirtilmişti.

Türk basınındaki haberlerde de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli ülkelerde cami görevlileri aracılığıyla 'FETÖ' yanlıları hakkında istihbarat bilgileri topladığı iddia edilmişti.

Bu iddialar üzerine Yeşiller Partisi Alman Meclis Grubu, İçişleri Komisyonu'na bir önerge sunarak, federal hükümetten DİTİB imamlarının Türk istihbaratı lehine yürüttüğü faaliyetler konusunda bir rapor vermesini talep etmişti.

BELÇİKA'DA DA AYNI İDDİA

Öte yandan Belçika, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı imamların yurtdışındaki Fethullah Gülen taraftarlarına ilişkin istihbarat çalışması yaptıkları haberleri üzerine, Türk camilerini yakın takibe aldı.

Federal hükümetlerin Adalet Bakanı Koen Geens, güvenlik ve istihbarat birimleri ile savcılığa, Belçika'daki Diyanet'e bağlı camilerin izlenmesi konusunda talimat verdiğini açıkladı.