Almanya’da açlık grevindeyken tutuklanan eğitim emekçileri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya destek için eylem yapıldı.

Köln’de düzenlenen eylemde, Gülmen ve Özakça'nın serbest bırakılması ve işlerine iade edilmesi için Türkiye hükümetine çağrı yapıldı.

OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile işlerinden ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, işlerine geri dönebilmek talebiyle başlattıkları açlık grevine cezaevinde devam ediyor.

Türkçe, Almanca ve İngilizce olmak üzere üç dilde okunan bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Bizler, Almanya’da bulunan bir grup Barış Akademisyeni olarak Türkiye Devleti’ne sesleniyoruz: Ülkenin muhaliflerine karşı uygulanan bu düşman hukuku rejimine bir son verilmelidir. Hükümet, Nuriye ve Semih’in her geçen saat artan ölüm riskine karşılık derhal adım atmalıdır. Hukuksuz biçimde işten atılan kamu emekçileri işlerine iade edilmeli, ihlal edilmiş hakların telafisi için gerekli hukuki mekanizmalar harekete geçirilmelidir."

Köln'deki gösteride ayrıca açlık grevinin 80'inci gününde bulunan Gülmen’in perşembe günü Ankara Sincan Cezaevi’nden yazdığı mektup Türkçe ve Almanca tercümeside paylaşıldı.

Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan akademisyenlerden Yrd. Doç. Çetin Gürer Deutsche yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde tam bir terör devleti uygulamasıyla evlerine operasyon düzenlendi, her iki arkadaşımız da gözaltına alındılar ve çok sudan ya da komik denebilecek sebeplerle iki arkadaşımız tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiler ve tutuklandılar" dedi.

Açlık grevinde hayati risklerin ortaya çıkmaya başladığını vurgulayan Gürer, "Bir an önce tüm demokratik kamuoyunu, Türkiyeli aynı zamanda Avrupalı demokratik kamuoyunu bu ölümlerin önüne geçmesi noktasında hükümete adım attırmaya dönük ve açlık grevindeki arkadaşlarımızın taleplerinin kabul edilmesi noktasında bir duyarlılık yaratmaya çalışıyoruz. Bu ölümlerin önüne geçmek aslında demokratik kamuoyunun elinde" diye konuştu.

Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden ihraç edilen akademisyenlerden Betül Havva Yılmaz ise şunları söyledi:

"Arkadaşlarımız 80 gündür açlık grevindeler. Onların haklı taleplerini biz de tekrarlıyoruz. OHAL kaldırılsın, keyfi ve hukuksuz işten atılmalar sonlandırılsın, devrimci demokrat kamu emekçileri işlerine iade edilsin, Nuriye ve Semih işlerine iade edilsin. Her neredeysek onların yanındayız."

Dayanışma eylemlerine öncülük eden Barış Akademisyenleri, Gülmen ve Özakça'ya dair talepleri gerçekleştirilene dek benzer etkinlikler düzenleyeceklerini belirttiler.

(Kaynak: Deutsche Welle)