Almanya’da yaşamakta olan Alevilerin tek çatı örgütü olup, Almanya çapında 131 yerel örgütü temsilen toplam 100.000 kişilik bir üye sayısına sahip olan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu hafta sonu yapılacak genel kurula hazırlanıyor.

 

10-11 Mart  2012 tarihlerinde Köln’de  yapılacak 12. Genel Kurulda Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun 12 kişiden oluşacak yeni yönetim kurulu seçilecek.

 

Genel kurulda 131 Alevi Kültür Merkezi’nden 369 delege oy kullanacak. . AABF'nin bu genel kurulunda ilk kez kadın kotası da uygulanacak ve 12 kişiden oluşacak yeni yönetimde en az 4 kadın olacak. Ayrıca Dedeler Kurulu, Kadınlar Birliği ve Gençlik Birliği başkanları da yönetimin doğal üyesi olacaklar.

 

AABF 12. Genel Kurulu’nda yeni yönetimini seçmenin yanında AABF'nin  gelecekle ilgili çalışma perspektifini ve hedeflerini de belirleyecek. Federasyon genel kurul öncesi kendisine bağlı olan 131 Alevi Kültür Merkezinde üyelerin beklentilerine dair yeni bir tartışma süreci açtı. Bu tartışmaları genel kurula sunacak bir komisyon da oluşturuldu. Bu komisyon yeni döneme ilişkin karar tasarılarını hazırlayacak ve bunlar genel kurulda onaylanacak.

 

İLK KEZ ÜÇTE BİR ORANINDA KADIN KOTASI UYGULANACAK

Bu genel kurulda ilk kez üçte bir oranında kadın kotası uygulanacak. Seçilecek 12 yönetim kurulu üyesinin en az 4'ü kadın olacak. Bu vesileyle Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, kadınların sadece öğretide değil toplumsal yaşamda da eşitliğini sağlamak açısından son derece önemli bir yeniliğe imza atacak.

 

Aralarında AABF Genel Sekreteri Hüseyin Mat, AABF 2. Başkanı Ali Ertan Toprak ve NRW yöneticilerinden Cemalettin Özer gibi isimlerin de bulunduğu birçok kişi Alevi hareketine hizmet edebilmek amacıyla Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun 12. Genel Kurulu’nda yönetim kuruluna adaylıklarını açıkladılar. AABF tarihinde ilk kez birçok kişinin aday olduğu 12. Genel Kurul, adayların Alevi hareketine bir hizmet yarışı şeklinde gerçekleşecek.

 

TURGUT ÖKER ADAY DEĞİL

Kişi olarak tarihsel görevini yerine getirdiğini ifade eden Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Turgut Öker  10-11 Mart 2012 tarihlerinde yapılacak 12. Genel Kurul'da yönetime aday olmayacağını açıklarken Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) başkanlığı görevine ise devam edecek.

 

“Önümüzdeki dönemde bayrağı devralacak arkadaşlar bizim eksik bıraktığımız noktaları tamamlayacaklardır. Aleviler Avrupa'da daha güçlü, kendilerinden daha emin bir noktaya geleceklerdir. Bundan sonra daha çok, AABK başkanlığı görevine ağırlık vereceğim. Şu an Avrupa'nın 14 ülkesinde bize bağlı federasyonlar var. Bu da çok ciddi bir görev” açıklamalarında bulunan Öker genel başkanlığı döneminde yapılan işleri ise şöyle aktardı;

 

'AABF kurumsallaşma doğrultusunda önemli adımlar attı. Bizde yönetime girecek isimlerin farklı olması, çizgi anlamında bir değişikliğe yol açmayacak. Alevilerin özellikle Türkiye kaynaklı sorunları devam ettiği ve Aleviler eşit haklara kavuşmadığı müddetçe AABF hak alma mücadelesinde muhalif duruşunu devam ettirecek. AABF olarak hayati derecedeki birçok hedefimize ulaşmış bulunuyoruz. Okullarda Alevilik dersi, Alevileri tek çatı altında toplama, cemevleri açma, AABF'nin kurumlar nezdinde tanınması gibi çok sayıda hedefimizi gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl Köln Üniversitesi'nde Alevi kürsüsünün açılacak olması da 24 yıllık mücadelemiz içinde önemli bir dönüm noktası' diye konuştu.

 

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu çoğulcu ve demokratik yapısı, böylelikle de rızalık geleneğine uygun olarak gelişmiş uzlaşma kültürü ile Yeni Vatanın, Öko Can, Profem gibi sosyal projelerin yanında, Alevileri tek çatı altında toplama, cemevleri açma, federasyonun kurumlar nezdinde tanınması ve 2006 yılından beri Almanya’da 8 eyalette ilköğretim okullarında verilen Alevilik dersleri gibi kazanımlarına, Şubat 2012’de orta dereceli okullarda da Alevilik Derslerinin verilmesi ile tarihi bir kazanıma daha öncülük etti. 12. Genel Kurul’unun ardından da başta Köln Üniversitesi’nde Alevilik kürsüsünün açılması olmak üzere, bu kazanımlara yenilerini ekleme karalılığında.