9 Ocak'ta Paris'te PKK'nin kurucularından Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in suikast sonucu öldürülmesine ilişkin önceki gün konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Önümüzdeki günlerde korkarım Almanya'da da buna benzer bir takım olaylarla karşılaşılabilir" ifadelerini kullanmıştı. Şahin, bu sözlerinden ötürü Almanya'nın gündeminde.

Şahin'in sözleri dün Alman medyasında yer alırken, Federal Meclis'in Sol Partili üyeleri Andrej Hunko ve Ulla Jelpke, Şahin'in sözlerinin "Kürtlere tehdit" anlamına geldiğini söyledi.

Şahin'in sözlerine yazılı açıklama yapan Hunko ve Jelpke, "Türk hükümetinin bir yandan PKK lideri Öcalan ile diyaloga geçtiğini, diğer yandan dünya çapında Kürt siyasetçilerini tehdit ettiğini" belirterek şu çağrıda bulundular:

"SORUŞTURMA BÜTÜN AVRUPA'DA YAPILSIN"

"Şahin, açık bir şekilde sürgünde yaşayan Kürtleri tehdit etti. Aynı zamanda Türk hükümeti bu çıkışıyla Kürt sorununda şiddetten yana olduğunu göstermiş, Almanya'ya da 'Kürt hareketine karşı politikanı daha da sertleştir' mesajı veriyor.

2012 Yılında Belçika polisi sürgündeki Kürt liderleri öldürmek isteyen bir Türk timinin yakalandığını ve saldırının engellediğini bildirmiştir. Paris'teki cinayetlerle başlayan diyalog süreci baltalanmak istendi. Ancak Kürt halkı katledilen üç kişiyi görkemli bir şekilde büyük kitlesel cenaze törenleriyle toprağa vermiştir. Barışçıl geçen törenlerle Kürtler barış sürecine hazır olduğunu göstermiştir.

Fransız makamlarından cinayeti açıklamasını istiyoruz. Bu cinayette Fransa'nın sorumluluğu kadar diğer ülkelerin de bunda payının olup olmadığı önyargısız bir şekilde soruşturmalı." (anf)