Alman Ordusu İncirlik'teki askeri üsten çekilme işlemine başladı.

IŞİD’e karşı ABD öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyon güçlerine bağlı Tornado jetlerinin Suriye'de gözetim görevlerine ve IŞİD karşıtı saldırı uçaklarına yakıt desteği veren yaklaşık 260 askerin geri çekilme sürecinin bugün başlayacağı belirtiliyor.

Alman Savunma Bakanlığı'ndan bir sözcü yaptığı açıklamada, İncirlik Üssü'ndeki tanker uçağının bugün üssü terk ettiğini belirterek, Der Spiegel'in internet portalında çıkan konuyla ilgili haberi doğrulamış oldu.

İncirlik'teki 260 Alman askeri, altı Tornado keşif uçağı ve bir tanker uçağı uluslararası IŞİD'le mücadele koalisyonu çerçevesinde görev yapıyor. İncirlik’ten kalkan uçaklar Irak ve Suriye’de keşif uçuşları yapıyor.

Almanya'da Federal Kabine 7 Haziran'da Alman askerlerinin İncirlik Askeri Üssü'nden çekilmesini onaylamıştı. Üsteki askerler Tornado keşif uçakları ve tanker uçağı Ürdün'de Suriye sınırına yakın Azrak hava üssünde konuşlanacak.

Üs, Amman'a 150, Suriye sınırına ise 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Üssün konumu, Alman tornadolarının Suriye ve Irak'taki keşif uçuşlarına uygun düşüyor. Terör milisi IŞİD karşıtı koalisyona katılan ABD ve Hollanda da aynı üssü kullanıyor.

Türkiye’nin Alman vekillerin İncirlik Üssü’nde konuşlandırılmış Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemesi Ankara-Berlin hattında gerilime yol açmıştı.

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel 5 Haziran'da Ankara'ya giderek Türk meslektaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile İncirlik konusunu son kez görüşmüştü.

Çavuşoğlu, İncirlik ziyareti konusunda Türkiye'nin PKK ve Gülen mensuplarıyla ilgili Almanya'dan taleplerinin yerine getirilmediği için böyle bir karar aldığını belirtti. Gabriel ise Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi gerekeceğini söyledi.

Gabriel temaslarının ardından, Almanya'nın askerlerini İncirlik'ten çekmekten başka seçeneği kalmadığını söylemişti.

(Kaynak: Deutsche Welle)