PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 99’uncu gününde açlık grevi eylemini sürdüren DTK Eş Başkanı Leyla Güven’e Almanya’dan önemli bir destek geldi. Ülkedeki 8 eyaletin meclis üyesi 20 kadın parlamenter, Güven’in yalnız olmadığına dikkat çekmek amacıyla ortak bir deklarasyon yayınladı.

‘BU GİDİŞE SESSİZ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL’

Alman vekiller, deklarasyonda Güven’in sağlık durumunun gittikçe kritik bir hal aldığını belirtti. Güven gibi birçok HDP’li siyasetçi ve aktivistin de aynı taleple açlık grevine girdiği hatırlatılan deklarasyonda, “Kadın parlamenterler olarak bu gidişe sessiz kalmamız mümkün değildir. Bizler de Güven gibi Türkiye’nin daha önce imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) gereği olarak bir an önce Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını talep ediyoruz” çağrısı yapıldı.

FEDERAL HÜKÜMETE ÇAĞRI YAPTILAR

Türkiye’de Kürt sorunun barışçıl yollarla çözülmesini isteyen Alman vekiller, HDP’li belediye başkanları, parlamenterler ve diğer muhalif siyasetçilerin derhal serbest bırakılmasını da talep etti. Nobel ödülü alan 50 ismin geçtiğimiz günlerde yayınladığı deklarasyona destek veren Alman kadın vekiller son olarak, “Federal Hükümet’in, önemli bir partneri olan Türkiye’ye siyasi baskıda bulunmasını istiyoruz” çağrısı yaptı.

İMZALARIN ARTMASI BEKLENİYOR

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Berivan Aymaz ve Hamburg Eyalet Meclis üyesi Cansu Özdemir’in öncülüğünde hazırlanan ve önümüzdeki günlerde yeni isimlerin imza atması beklenen deklarasyonun altında imzası bulunan kadın parlamenterlerin isimleri şöyle:

“Anke Schwarzenberg (Brandenburg Sol Parti), Berivan Aymaz (NRW Yeşiller Partisi), Cansu Özdemir (Hamburg Sol Parti Grup Eş Başkanı), Christiane Schneider (Hamburg Sol Parti), Claudia Köhler (Bavyera Yeşiller Partisi), Cornelia Lüddemann (Sachsen-Anhalt Yeşiller Partisi Grup Başkanı), Dr. Carola Ensslen (Hamburg Sol Parti), Eva Lettenbauer (Bavyera Yeşiller Partisi Grup Başkan Yrd.) Eva von Angern (Sachsen-Anhalt Sol Parti Grup Başkan Yrd.), Gülseren Demirel (Bavyera Yeşiller Partisi Grup Başkan Yrd.), Heike Sudmann (Hamburg Sol Parti Grup Yöneticisi), Juliane Nagel (Saksen Sol Parti), Karola Stange (Thüringen Sol Parti), Kati Engel (Thüringen Sol Parti), Katina Schubert (Berlin Sol Parti), Kerstin Köditz (Saksen Sol Parti), Miriam Strunge (Bremen Sol Parti), Sabine Boeddinghaus (Hamburg Sol Parti Grup Eş Başkanı), Sanne Kurz (Bavyera Yeşiller Partisi), Sofia Leonidakis (Bremen Sol Parti).”