Alman iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) merkezini izlememeye karar verdi.

Alman istihbarat servisi, eylül ayı sonunda DİTİB'in faaliyetlerinin izlemeye alınmasına gerek olup olmadığı konusunda inceleme başlatmıştı. Welt am Sonntag'ın güvenlik çevrelerine dayandırdığı habere göre, yapılan değerlendirmede mevcut durumda izlemenin uygun araç olmadığı sonucuna varıldı.

Habere göre Anayasayı Koruma Teşkilatı ve İçişleri Bakanlığı konuya daha ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğinde mutabık kaldı. Ancak her iki kurumdan da resmi bir açıklama yapılmadı.

DW Türkçe'nin haberine göre, Welt am Sonntag'a konuşan bir İçişleri Bakanlığı sözcüsü, "Bu tür prosedürlerde genellikle alışılmış olduğu üzere İçişleri Bakanlığı süreç tamamlandıktan sonra açıklama yapar" dedi.

Sözcü bunun ne zaman olacağını ise öngörmenin mümkün olmadığını söyledi.

Gazeteye konuşan Hrıstiyan Sosyal Birlik (CSU) Milletvekili Michael Frieser, DİTİB'in izlenip izlenmeyeceğinin istihbaratın gündeminde olması gerektiğini savundu. Frieser radikal İslamcı imamların camilerde nefret söylemlerinde bulunduğunun tespit edilmesi halinde izlemenin gerekli olacağını söyledi.