İstanbul - Çemişgezek'teki toplu mezardan 15 yıl sonra cenazesi çıkartılan gerilla Ali Yıldız (Mürsel), Gazi Mahallesi'nde düzenlenen törenin ardından Gazi Mezarlığı'nda "Kahramanlar ölmez, halk yenilmez" sloganlarıyla son yolculuğuna uğurlandı. DHKP-C gerillası olan Ali Yıldız kendi birliklerinin içindeki sorunlar nedeniyle PKK birliğine katıldıktan kısa süre sonra yaşanan çatışmada çok sayıda militanla birlikte hayatını kaybetmişti.

 

Dersim'in Çemişgezek ilçesinde yaklaşık 15 yıl önce çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve ardından toplu mezara gömülen Ali Yıldız’ın cenazesi, toplu mezardan çıkarıldıktan sonra bugün Gazi Mezarlığı'nda toprağa verildi.

 

Adli Tıp Kurumu'ndan alınan cenaze bugün ailenin Örnektepe'deki evinin önüne getirildi. Anne Sakine Yıldız ile Hüsnü Yıldız ile ailenin diğer fertleri ayakta durmakta zorlanırken, anne Yıldız güçlükle tabutun üzerinden ayrıldı. Burada yapılan "helallik alma" töreninin ardından cenaze bir süre kadın ve erkekler tarafından mahallede taşındıktan sonra cenaze aracına bindirildi. Kitle de araçlarla Gazi Mahallesi'ne geçti.

 

Gazi Cemevi'nde önce Alevi inançlarına uygun olarak bir tören gerçekleştirildi. Ardından kortej oluşturularak Gazi Mezarlığı'na yüründü.

 

ANNE OĞLUNUN CENAZESİNİ TAŞIDI

Cenazesi bir süre Ali Yıldız'ın annesi 77 yaşındaki Sakine Yıldız da omuzladı. Daha sonra nöbeti, Yıldız'ın ağabeyi Hüsnü Yıldız aldı. Yapılan yürüyüş sırasında sık sık "Kahramanlar ölmez, halk yenilmez", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı.

 

Mezarlıktaki defin işleminin ardından TAYAD'lı aileler adına Ahmet Kulaksız kısa bir konuşma yaptı. Kulaksız, mücadele ederek, Ali Yıldız'ın bedenini toplu mezardan çıkardıklarını hatırlattı, "Ali'yi 15 yıl sonra mücadelesine yakışır bir şekilde sonsuzluğa uğurladık. Ali artık yoldaşlarıyla bir arada yatıyor" dedi.

 

'SIRA KATİLLERİ BULMAKTA'

Kulaksız'ın ardından söz alan Hüsnü Yıldız ise, kardeşinin mezarının bulunmasına katkı sunan herkese teşekkür etti, "Ali'yi mücadelemizle toplu mezardan çıkardık. Şimdi sırada kardeşimi öldürenlerin bulunması ve cezalandırılması var" diye konuştu.

 

Konuşmanın ardından saygı duruşunda bulunan kitle, "Dersim dağları" şarkısıyla törene son verdi. Kitle, yeniden Gazi Cemevine yürüyerek dağıldı.

 

Yıldız ailesi, TAYAD ve Halk Cephesi tarafından düzenlenen törene, ESP, BDP ve DHF üyeleri de katıldı.

 

Fotoğraflar: Ruken Adalı / ANF