İstanbul - Hasan Ocak'ın ölümünden sorumlu tutulan Sedat Selim Ay'ın İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılığı'na getirilmesine tepki gösteren Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak, "AKP'nin 'işkenceye sıfır tolerans' söylemiyle kurduğu yalan imparatorluğu, bu terfi ile yıkılmaya başlamıştır" dedi.

 

Cumartesi Anneleri, 383. kez Galatasaray'da buluştu. Ellerinde kaybedilen yakınlarının fotoğrafları ile karanfiller taşıyan Cumartesi Anneleri, katillerin peşini bırakmayacaklarını bir kez daha duyurdu. Bugünkü eyleme, aileler çocukları ve torunlarıyla geldi.

 

'ÇOCUKLAR BABALARINI İSTİYOR'

Eylemde ilk olarak 20 yıl önce kaybedilen Hasan Gülünay'ın akrabası Zeki Eyi söz aldı. Geçtiğimiz hafta Gülanay'ın akıbetinin açıklanması için yapılan pankart asma eylemine polisin müdahale ettiğini hatırlatan Eyi, şöyle konuştu: "Hasan Gülünay kaybedildiğinde, çocukları o zamanlar tam anlamıyorlardı. Ağlıyorlardı ama süt, yiyecek istiyorlardı. 20 yıl sonra bugün çocuklar, babalarını istiyorlar. Geçen haftaki eylemde, çocukların babalarının istemesiydi. Yaşadığımız müddetçe Hasan Gülanay'ın katillerinin peşinde olacağız. Bir gün mutlaka hesabı sorulacaktır."

 

Gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin'in kardeşi İrfan Bilgin de, "katil" olarak açıkladıkları isimlerin terfilerle ödüllendirildiğini belirtti. Gazetelerde yer alan polis şefi Mehmet Ağar'ın Kürt sorunu ile ilgili kitap hazırlığında olduğu haberlerini hatırlatan Ağar, "Bu ne biçim ülke? Bu ne biçim demokrasi? Dökülen her kanda Ağar'ın parmağıdır vardır" dedi.

 

Gözaltında öldürülen Hasan Ocak'ın kardeşi Ali Ocak, yıllardır yürüttükleri mücadele sayesinde üzerlerindeki "çıplak şiddeti" gerilettiklerini söyledi. Ocak, şöyle konuştu: "Buna karşılık AKP iktidarı eliyle bu sefer büyük bir yalan imparatorluğu kuruldu. 'İşkenceye sıfır tolerans' ve 'açılım'larla bombardıman yayılmaya başladı. Bu son terfi ile de görülüyor ki bu yalan imparatorluğu da yıkılmak üzere. Burada sessiz çığlımızla, çıplak gerçeği haykırmaya devam edeceğiz. Ta ki bu kirli karanlıkla yüzleşene kadar. Ta ki işkencelerin hesabı verilene kadar."

 

'DEVLET HALA İŞKENCECİLERİ KORUYOR'

İHD Genel Merkez Yöneticisi Avukat Gülseren Yoleri, gözaltında kayıplara karşı yürütülen mücadele içerisinde Sedat Semih Ay, Bayram Kartal, Mehmet Ağar ve Tansu Çiller gibi çok sayıda suçluya işaret ettiklerini hatırlattı, "Halen bu katilleri korumaya devam ediyor. Sedat Semih Ay üzerinden başlayan tartışma, devletin halen sistematik olarak işkenceyi ve katilleri korumayı devam ettirdiğini gösteriyor" dedi.

 

"Suçlulardan biri hakkında tartışma başlatılmış olması devletin bu suçlardan vazgeçtiği anlamına gelmiyor" diyen Yoleri, şöyle konuştu: "Devlet işkencecilerin, katillerin başımıza yönetici olacak kadar iyi yerlerde olmalarına olanak tanıyorsa, demek ki katliamları, işkenceleri hala savunuyor. Gözaltında kaybetme politikasını toplumun üzerinde bir kılıç misali sallamaya devam ediyor. Dolasıyla sadece bir suçlunun peşine düşmek değil, ama devletin bu katliamlar politikasından vazgeçmesini sağlamaya dönük olarak çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekiyor."

 

Hasan Gülünay dosyasını da hatırlatan Avukat Yoleri, savcıların zamana şımı uygulamasıyla dosyaları kapatma eğiliminde olduğunu belirtti.

 

İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına açıklama yapan Canan Kaftancıoğlu, Sedat Selim Ay'ın Hasan Ocak'ı sorgulayan ve kaybeden timde yer aldığını hatırlattı, "Hesap vermeyen, denetlenmesi mümkün olmayan baskıcı bir rejim, insan haklarına itibar eder mi?" diye sordu.

 

"Bu zihniyet değişmedikçe, hiçbir şey değişmeyecek" diyen Kaftancıoğlu, "Bizler Cumartesi Anneleri, Cumartesi İnsanları, hak savunucuları olarak kamuoyuna açıkladığımız ve 17 yıldır sürdürdüğümüz sessiz protestomuzu aynı tarzda devam ettireceğiz. Kayıplarımızın akıbeti açıklanıncaya, failleri yargılanıncaya kadar bu meydanda olacağız" dedi.

 

Cumartesi Anneleri, açıklamanın ardından 384. haftada yeniden buluşmak üzere Galatasaray'dan ayrıldı. (ANF)