Eskişehir’de, Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü Sanayi Sokak’a sivil polislerin ilk girdiği anın görüntüleri ortaya çıktı. Harman Ekmek Fırını’na ait kayıtlara göre, köşe başında polisle göstericiler arasındaki kovalamacayı izleyen esnaf birden bire eli coplu polislerin baskınına uğruyor. Polis önüne çıkan herkesi coptan geçiriyor. Bu arada, bazı esnafların ellerini havaya kaldırarak, cop darbelerine engel olmaya çalıştığı görülüyor. Fırının iç kamera kayıtlarında ise dükkana sığınan kimi esnafın, cop darbelerine maruz kaldığı için başını tuttuğu gözleniyor.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre; soruşturma aşamasında yapılan keşif işleminde görüşlerine başvurulan esnaf, bu dayağı açıklamıştı. Melis Çay Ocağı’nın sahibi Seyit Can Gül, kepengi indirip Harman Fırını’nın önünde beklerken, polis tarafından eylemci sanıldığını kaydederek, “Fırın önünde beklerken sivil polisler geldi, beni eylemci sandılar. Copla bana vurdular. O sırada fırın sahibi İsmail geldi. ‘Bu çocuk esnaftır’ deyince bıraktılar” diye konuşmuştu. Armaks adlı işyerinin sahibi Mustafa Arslan da o gece polislerce kovalandığını belirterek, “Harman Fırını önünde beklediğim sırada elinde çubuk bulunan bir kişi sırtıma vurdu. ‘Ben esnafım’ deyince özür diledi” diye anlatmıştı.

DAVA DÖRDE BÖLÜNÜYOR

Bu arada tutuksuz yargılanan sanık polislerin başka illere atandığı kaydediliyor. Polis memurları Hüseyin Engin ve Şaban Gökpunar’ın Aydın’a, Yalçın Akbulut ve tanık polis Selçuk Bal’ın ise Ankara Emniyet Trafik Uygulama ve Denetmele Dairesi’ne atandığı ifade ediliyor. Sanık olması gerekirken tanık yapılan Selçuk Bal’ın diğer tanıklar gibi Eskişehir’de değil, Ankara’dan talimatla ifade vermek için başvurduğu ortaya çıktı. Bu talep kabul edildiği takdirde sivil tanıklar Eskişehir’de, tanık polis Ankara’da, Korkmaz ailesi Hatay’da dinlenirken, mahkeme Kayseri’de görülmüş olacak.

Tutuklu polis Mevlüt Saldoğan da tanıkların dinleneceği 6 Ocak’ta cezaevinden SEGBİS yöntemiyle tanıklara soru yöneltmek için başvurdu. Avukat Alper Can Aykaç, bu talep de kabul edildiği takdirde, Kayseri’deki dava başlamadan önce yargılamanın başlamış olacağını vurguluyor: “Sanık henüz ifade vermeden tanığı nasıl sorgulayabiliyor sorusunun sorulması gerekiyor. Eğer Saldoğan’ın talebi kabul edilirse iddianame okunmadan, açılış konuşmaları yapılmadan ve sanık sorgulanmadan önce sanık tanığı sorgulayabilecek. Bu fevkalade kişiye özel bir yargılama haline geldi” dedi. Aytaç ayrıca,

“Sanıklar muhtemelen delillerin önemli bir kısmının toplanmış olması, suç niteliğinin değişme ihtimali, sanıkların kaçma şüphesinin bulunmaması gibi gerekçelerle ilk duruşmada ya da sonrakinde serbest kalacaklar” diyor.

Habere gitmek için tıklayınız…