Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’da cuma günü verdiği hutbenin ardından ‘Atatürk’e lanet okuduğu’ yönünde gelen eleştirilere yanıt verdi.

Erbaş, “Geçmişi değil, bundan sonrasını kastettim” dedi.

‘VAKFİYE’YE ATIF YAPTIM’

Hürriyet gazetesi yayın yönetmeni Ahmet Hakan’ın ilgili sorusuna yazılı bir yanıt veren Erbaş, hutbede Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya Vakfiyesi’ne atıf yaptığını savunarak şu ifadeleri kullandı:

“Genel olarak vakfiyelerin sonu, vâkıfın bedduasıyla biter. ‘Bu vakfımı kimler amacı dışında kullanırsa Allah’ın, meleklerin, peygamberlerin, tüm Müslümanların laneti onların üzerine olsun’ şeklinde. Ben de hutbede buna atıfta bulundum.”

‘GEÇMİŞİ KASTETMEDİM’

“Sadece Ayasofya’yı değil tüm vakıf mallarını kastettim” diyen Erbaş, “Geçmişi değil, bundan sonrasını kastettim. “Uğramıştır” demedim, “Çiğnerse lanete uğrar” dedim” ifadelerini kullandı. Erbaş, “Atatürk 82 sene önce vefat etti. Vefat eden insanlara dua edilir, beddua değil” dedi.

NE OLMUŞTU?

Ali Erbaş, Ayasofya hutbesinde 1500 yıllık yapıya ilişkin “Fatih Sultan Mehmet Han, gözbebeği olan bu muhteşem mabedi kıyamete kadar cami olmak kaydıyla vakfedip müminlere emanet bırakmıştır. Bizim inancımızda vakıf malı, dokunulmazdır. Dokunanı yakar. Vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar” demişti.

Bu sözler, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi yönündeki 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının altında imzası bulunan Mustafa Kemal Atatürk’e ‘lanet okunduğu’ şeklinde tepki çekmiş, sosyal medyada çok sayıda kullanıcı Erbaş’ı eleştirirken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan gibi isimler de açık eleştiriler yöneltmişti. İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı.

Yazının tamamı burada.