Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız’ın milletvekilliği aday adaylığı için istifasıyla boşalan genel Başkanlığa Fevzi Gümüş seçildi.

Gümüş "Aleviler, Kürtler, emekçiler, demokrasiden yana kurum ve kuruluşlar genel seçimlere giderken sorumluluk alalım ve laik, demokratik Türkiye için ortak bir seçim politikası belirleyelim" çağrısında bulundu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Yönetim Kurulu, Ali Balkız’ın adaylık için genel başkanlıktan istifasının ardından bugün yaptığı toplantıda, Genel Başkanlığa Fevzi Gümüş’ü seçti. Gümüş yaptığı yazılı açıklamada, 12 Haziran genel seçimlerine giderken Türkiye’nin sosyal, siyasal, ekonomik manzarasını iyi tahlil etmek ve buna göre bir tavır belirlemek gerektiğini söyledi. 2002 yılından bu yana AKP iktidarının oluşturduğu Türkiye manzarasının toplumun her kesimi açısından kaygı verici olduğunu dile getiren Gümüş, AKP iktidarları döneminde yoksulluğun arttığını ve yoksul kesimlerin açlığa mahkum edildiğini ifade etti.

"BU GENEL TÜRKİYE MANZARASI KARŞISINDA SEYİRCİ KALAMAYIZ"

AKP hükümetinin açılımlar dizisinin sonu gelmez pembe dizileri aratmadığını kaydeden Gümüş şunları söyledi:

"Açılımlar sonucunda gördük ki, çok kültürlü, çok inançlı çoğulcu katılımcı Türkiye gerçeği yine inkar ediliyor. AKP Türk, İslamcı geleneksel politikasını ‘Siyasal İslam’ ile harmanlayarak sürdürüyor. Tunus’ta başlayan ve giderek Mısır, Sudan, Libya ve Bahreyn gibi diğer ülkelere yayılan ‘Demokratik devlet istiyoruz’ eylemlerini ABD penceresinden izleyen AKP, Ortadoğu ve Afrika’ya ‘Siyasal İslam’ ihraç etme politikasını ‘bölgede güçlü ve etkiliyiz’ yaygarası ile güçlendirme çabasındadır. Buralardaki halk eylemliliklerini taktik bir politika ile izleyen Başbakan ‘Halk zarar görmesin’ derken Türkiye’de emekçilere, üniversite öğrencilerine, toplusal barış, eşitlik ve daha fazla demokrasi isteyen Kürt Halkına reva gördüğü tazyikli su, polis copu ve gaz bombasıdır. Bu genel Türkiye manzarası karşısında seyirci kalamayız."

"ORTAK SEÇİM POLİTİKASI BELİRLEYELİM"

Eşit yurttaşlık temelinde laik, demokratik Türkiye için demokrasi ve toplumsal barıştan yana olan siyasal partilere, sivil toplu örgütlerine ve sendikalara görev düştüğünü belirten Gümüş, şunları kaydetti:

"Gelin el ele verelim ve AKP’den kurtulalım. Aleviler, Kürtler, emekçiler, demokrasiden yana kurum ve kuruluşlar genel seçimlere giderken sorumluluk alalım ve laik, demokratik Türkiye için ortak bir seçim politikası belirleyelim. Bu anlamda demokrat, sosyal demokrat, sol, sosyalist partileri sorumluluk almaya çağırıyoruz. Bu çağrımıza ortak olmanızı istiyoruz. CHP, BDP, ÖDP, EMEP, SDP, EDP, TKP ve benzeri parti ve siyasi oluşumların kendi partilerinin seçim başarısından çok demokratik ve özgür bir Türkiye projesinden sorumlu olduklarını hatırlatmayı bir görev olarak görüyoruz. Bu partilerimizin küçük hesapları bir yana bırakarak, ülkemizin vicdanı olmuş, DİSK, KESK, TMMOB, ÇGD, TTB gibi günlük hayatta toplumun algılarını tutan ve yaşayan demokratik kuruluşlarla bir araya gelme ve genel seçimler için ortak tutum belirlemesinin tarihi bir sorumluluk olduğunu, böylelikle eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik ve laik bir Türkiye’nin yaratılmasında üzerlerine düşen görevi yerine getirmelerinin bu konjonktürde tarihi bir sorumluluk olduğunu önemle vurguluyoruz."

Milliyet