17 Aralık’ta yapılan yolsuzluk operasyonu kapsamında müteahhit Ali Ağaoğlu’nun gözaltı sebeplerinden olduğu iddia edilen Bakırköy 46 projesini mümkün kılan imar planı değişikliklerine 8. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Davacı Bakırköy Belediyesi de bugün inşaatın mühürlendiğini teyit etti.

Radikal'den Elif İnce'nin haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘özel proje alanı’ ilan ettirdiği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) itirazlarına rağmen onaylattığı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliklerini mahkeme, 6 Aralık 2013 tarihli kararında planlama ve şehircilik ilkelerine aykırı buldu.

Mahkeme, plan değişiklikleriyle park alanlarında %12 azalmaya gidilirken yapılaşmada %14 artış yapıldığını, bu yapılaşmaya getirilecek ek nüfusun ulaşım sistemi planlamasına aykırı olduğunu, ayrıca İBB’nin daha önce aldığı silüet kararı gereğince izin verilen maksimum 63 metre yüksekliğinin proje için 70 metreye çıkartıldığını belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bakırköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan itirazları dikkate almadığını belirten mahkeme, kararında “Donatı alanlarını azaltıcı, yapı yoğunluğunu artıcı ve ulaşımı engelleyici, tarihi yarımada silüetini etkilediği yolundaki itirazların davalı idarece dikkate alınmadığı görülmektedir” dedi.

‘Bakırköy 46’daki en ucuz daireler (41 metrekare) 433 bin liradan satışta. 427 metrekarelik 7+1 daireler için ise 6,9 milyon lira isteniyor. Bazı bloklarda 250 metrekarelik dairelerin tamamı satılmış bile.

NE OLMUŞTU?

Ağaoğlu’nun Veliefendi’deki araziler için istediği imar değişikliği, 22 Kasım 2012 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne teklif olarak gelmişti. Ancak Belediye Meclisi imar değişikliğini reddetmişti. İBB’nin reddettiği imar planı değişikliklerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Aralık 2012'de onaylamıştı. 17 Aralık operasyonunun soruşturma dosyasındaki iddialara göre Ağaoğlu, proje için eski Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatıyla usulsüz imar planı değişiklikleri yaptı. Ağaoğlu ile AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmesi kayıtlarına göre, Babuşçu’nun projenin sıkıntı doğurabileceğini belirtmesi üzerine Ağaoğlu projenin Başbakan’ın talimatı ile yürütüldüğünü, yapılan imar değişikliklerinin bizzat Başbakan’ın talimatıyla yapıldığını söylemişti.

ODALARIN DAVASI DEVAM EDİYOR

TMMOB Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası'nın İstanbul şubeleri de kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle plan değişikliklerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için 8 Nisan’da dava açmıştı. Hala devam eden davada oda, plan değişikliklerine “özel mülkiyete konu alanda ayrıcalıklı imar hakları yaratıldığı”, “toplumun tüm kesimleri için ortak ve ayrıcalıksız kullanılması gereken yeşil alanlar, kamu yararı ihlal edilerek mülkiyet sahibinin kullanım inisiyatifine bırakıldığı”, “çevre yapılanma koşullarının çok üzerinde bir yapılaşma hakkı” verildiği, bunun silüeti olumsuz etkileyerek çevreye emsal teşkil edeceği, bölgeye getirilmesi planlanan ek nüfus için gerekli sosyal alanların gözardı edildiği, ayrıca değişikliğin trafik sorunu olan bölgede sıkışıklığı daha da artıracağı gerekçeleriyle itiraz etti.