Deniz Güneş / Demokrat Haber İstanbul

Son bir yıllık süre içerisinde çok sayıda farklı ilde Alevi vatandaşların evleri işaretlenmişti. Geçtiğimiz günlerde bazı yayın organlarında ‘Alevi vatandaşların evinin işaretlenmesinin ardından DHKP-C örgütü çıktı’ şeklinde haberler yapıldı.

Konuyu araştıran ve bu haberlerin gerçeği yansıtmadığı sonucuna ulaşan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, “2012 yılında dokuz ayrı bölgede Alevi evleri işaretlenirken sadece Eyüp’te yapılan işaretlemenin failinin bulunduğu iddiası, bulunduğu iddia edilen kişinin iddia edildiği gibi Alevi Derneği üyesi olmaması ve de serbest bırakılması sizce nasıl açıklanabilir?” diye sordu.

“2012 yılı içerisinde yurdumuzun dört bir tarafında yapılan ve anlamı, hedefi hafızalarda çok kötü bir şekilde kazılı olan işaretlemelerin faillerinin bulunması en çok Alevi kurumlarının ve Alevi bireylerinin beklediği bir konudur. Çünkü Aleviler tedirgin bir şekilde bu tehdit içeren işaretlemelerin sonucunu beklemektedir” diye Ali Kenanoğlu’nun konu hakkındaki açıklamaları şöyle devam etti:

“Zaman Gazetesi’nde 8 Şubat 2013 tarihli ve Fazlı Mert imzalı “Son bir yıl içerisinde 10 Alevi vatandaşın evlerine işaret konulması olayının iç yüzü ortaya çıktı” konulu bir haber verildi.

Bu habere istinaden konunun açığa çıkması için bu haberi yapan medya kuruluşlarının şu soruların cevabını vermesi ve bulması gerekmekte:

1- Haberde Alevi evlerini işaretleyen kişi olarak verilen M.D’nin Alevi evlerini işaretleyen fail olduğunun kanıtlandığı yazılmaktadır. Bu konuyla ilgili kriminal raporu kamuoyu ile paylaşır mısınız? Zira biz bu rapora ulaşamıyoruz.

2- Haberde bahsi geçen kişiler M.D, Ö.K, M.C.’nin Pir Sultan Derneği üyesi olduğunu söylüyorsunuz. Gerek Pir Sultan Derneği gerekse ismi geçen kişiler bunu kesinlikle ret ediyor ve hiçbir Alevi Derneği’nin üyesi değiliz diyorlar. Bu konudaki deliliniz nedir? Kamuoyu ile paylaşır mısınız?

3- Evleri işaretlediğinin kriminal olarak ispat edildiğini yazdığınız M.D gözaltına alınıp ifadesine başvurulduktan sonra serbest bırakılmıştır ve halen de serbesttir. Eğer işaretlemeyi bu kişinin yaptığı kesin ise neden serbest bırakılmıştır ve neden halen serbesttir?

4- M.D ile bizzat görüştük. Kendisi bir taraftan hiçbir Alevi Derneği üyesi olmadığını söylerken diğer taraftan polisin kendisini böyle bir ifadeye zorladığını iddia etmektedir. Bu iddiaları da araştırdınız mı?

5- Adı geçen ve evleri işaretlediği kesinleşen dediğiniz M.D.’nin de serbest bırakıldığı operasyonun “Alevi evleri işaretlemesi” operasyonu değil “DHKP-C” operasyonu olduğunu neden yazmıyorsunuz?

6- Bu kişilerin ev işaretlemeleri nedeniyle değil DHKP-C üyeliği kapsamında gözaltına alındıklarını ve daha sonra ikisinin serbest bırakıldığını neden yazmıyorsunuz? Tutuklanan kişinin ise ev işaretlemeleri ile ilgili bir bağlantısı olmadığı haberinizden de anlaşılmaktadır.

7- Eyüp ilçesi Güzeltepe Mahallesinde yapılan Alevi evlerinin işaretlemesini haberinizde verdiğiniz şekilde doğru olduğunu kabul etsek bile, bu durum 2012 yılında dokuz ayrı bölgede yapılan Alevi evlerinin işaretlemesinin bu kişi veya bu örgüt tarafından yapıldığını açıklar mı?

8- 2012 yılında Dokuz ayrı bölgede Alevi evleri işaretlenirken sadece Eyüp’te yapılan işaretlemenin failinin bulunduğu iddiası, bulunduğu iddia edilen kişinin de iddia edildiği gibi Alevi Derneği üyesi olmadığının açığa çıkması ve de serbest bırakılması sizce nasıl açıklanabilir?

ÖNCE “ÇOCUK İŞİ” DİYEREK KÜÇÜMSEDİLER

“Bizim hiçbir zaman bu işaretlemeleri şunlar yapmıştır veya bunlar asla yapmamıştır gibi bir tavrımız olmadı” diyen Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, “Ancak 9 ayrı bölgede yapılan ev işaretlemelerini önce “çocuk işi” diyerek küçümseyip, arkasından “Alevi derneklerinin yapmadığı ne malum” deyip kafaları karıştırıp, arkasından da “bulduk, bunlar Alevi Derneği üyesiymiş” demek kabul edeceğimiz bir açıklama değildir. Yarım yamalak bilgilerle kamuoyunun kafasının karıştırılması, insanların kafasında “Aleviler evlerini kendileri işaretlemiş” gibi bir algının oluşturulması bu olayların önünü almayacağı gibi devamını da sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Ali Kenanoğlu, “Biz konun açığa çıkmasını ve belgeleri, delilleri ile birlikte açıklanmasını bekliyoruz. Bu konuda İçişleri Bakanlığı ve yetkili mülki birimler açıklama yapmalıdır. Bu kadar önemli bir iddia böyle basitçe gazete haberleriyle ortalığa atılamaz” dedi.