Beş Alevi Kurum Başkanı ve aktivisti, kamuoyunda ‘Maraş Katliamı’ olarak bilenen ve büyük çoğunluğu Alevi olan yüzün üzerinde insanın vahşice öldürüldüğü olayların sorumluları arasında gösterilen Ökkeş Kenger’e hakaret iddiasıyla cezalandırıldı.

‘Maraş Katliamı’nın bir numaralı sanığı olan Ökkeş Kenger yargılanıp beraat etmiş ve soyadını Şendiller olarak değiştirmişti.

Ökkeş Şendiller, AK Parti hükümeti tarafından düzenlenen Alevi Çalıştayı’na konuşmacı olarak çağrılınca kamuoyunda büyük bir infial oluşmuş ve bu durum eleştirilmişti.

O süreçte Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu da tepkisini göstermiş ve bir benzetmeyle “Yahudi Konferansına Hitler çağrılır mı?” diye sormuştu.

Bunun üzerine Ökkeş Şendiller kendisinin Alevi Çalıştayı’na çağrılmasına tepki gösteren beş Alevi Kurum Başkanı ve aktivistine açtığı davaları kazandı.

TEPKİ VAR

Konuyla ilgili açıklama yapan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Sekreteri Aydın Deniz şöyle dedi:

“Ökkeş Şendiller’i Alevi çalıştayına çağıranlar değil, Ökkeş Şendiller’in Alevi Çalıştayına çağrılmasına tepki gösteren Başkanımız Ali Kenanoğlu cezalandırıldı.

Alevilerin sorunlarına ve hak ihlallerine çözüm bulmak amacıyla Hükümet tarafından bir dizi çalıştay yapılmıştı. Bu çalıştaylar kamuoyunda Alevi Çalıştayları olarak da bilinmektedir. Derneğimiz de bu çalıştaylara katılmış ve çözüm önerilerini sunmuştur. Ancak Aleviler lehinde hiçbir olumlu sonuç alınamadığı gibi derneğimizin hazırladığı 2012 yılı ‘Alevi hak ihlalleri izleme raporu’nda da görüleceği üzere daha da geriye gidilmiştir.

Bu çalıştaylara, Alevilerin katledildiği bir katliam olan 1978 Maraş katliamının bir numaralı sanığı olan Ökkeş Şendiller (Kenger) de davet edilmiştir. Bu davet sonrasında Alevi Kamuoyu ayağa kalkmış, protestolar yapılmış, tepkiler gösterilmiştir. Nitekim bu tepkiler sonucunda Ökkeş Şendiller çalıştaya katılamamıştır.

“YAHUDİ KONFERANSINA HİTLER ÇAĞRILIR MI?”

O süreçte Başkanımız Ali Kenanoğlu da tepkisini göstermiş ve bir benzetmeyle “Yahudi Konferansına Hitler çağrılır mı?” diye sormuştur. Ökkeş Şendiller 1979 dönemde yapılan adil (!) yargılamalar neticesinde beraat etmiştir. Ancak bir Alevi katliamının bir numaralı sanığı olarak yargılanan birisinin Alevilerin sorunlarına çözüm aranan bir toplantıya davet edilmesi de kabul edilemez bir durumdur. Kabul edilmemiştir.

Ökkeş Şendiller bu sözlerden dolayı davacı olmuş ve yargılama sonunda Mahkeme Ökkeş Şendiller’i Alevi çalıştayına çağıranları değil, bu duruma tepki gösteren Başkanımız Ali Kenanoğlu’nu hakaret etmekten dolayı suçlu bulmuş ve tazminata mahkûm etmiştir.

“YİNE ALEVİLER CEZALANDIRILDI”

1978 yılında yapılan Maraş katliamının ‘adil yargı’ kararına benzer bir ‘adil yargı’ kararı daha verilmiş oldu. Aleviler yine suçlu bulundu. Ali Kenanoğlu ile birlikte Ökkeş Şendiller’e tepki gösteren ve isimlerini kendi bilgileri olmadan açıklayamayacağımız dört Alevi Kurum Başkanı ve aktivisti de tazminat cezasıyla cezalandırıldı. Yani yine Aleviler cezalandırıldı. (Mehmet Göcekli / Demokrat Haber)