Ayfer Çalıkıran / Taraf

Suriye sınırında yaşayan Türkiyeli Aleviler, sınırdan içeriye rahatlıkla girip çıkan cihadçı militanların tehditi altında.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği’nin 2013 yılı Alevilere yönelik hak ihlalleri raporu açıklandı. Raporda 2013 yılında Aleviler üzerinde çok farklı bir algı çalışması yürütüldüğü ve ihlallerin geçen yıla oranla iki katına çıktığı belirtildi. İktidar partisinin ve hükümete yakın kimi yazarların bu algı çalışmasını yürüttüğü öne sürüldü.

2013’ÜN TERÖRİSTLERİ

Raporda şunlara dikkat çekildi: “Bu dönemde yoğun olarak Aleviler ve terörizm ilişkisi kurulmaya çalışıldı. “Mezhebi bölücüler”, “Cemevleri terörist yuvası olarak kullanılıyor”, “Alevi terör örgütü”, “700 Dede İran’a gitti” gibi birçok yazı yazıldı, söz söylendi. Bütün bunlar Aleviler ve terör ilişkisini kurmaya yönelik algı çalışmalarıydı.”

Raporda Suriye’deki iç savaşın sınır bölgelerindeki Alevi kesimi etkilediğine dikkat çekilerek “Hükümetin muhaliflere verdiği destek neticesinde, sınır illerinde yaşayan Aleviler kendilerini tehdit altında hissetmektedirler” denildi.

MEZHEPÇİ TEHLİKE

Raporda bu duruma ilişkin örnekler verildi:


“Adana'da Alevi evlerine 'başınızı keseceğiz' bildirisi: Alevi vatandaşların evlerine cihad çağrısı yapan ve Esad'a destek verenlerin başının gövdesinden ayrılacağı tehdidini içeren bildiriler dağıtıldı.

Özgür Suriye Ordusu militanları Hatay'ın sınır köylerinde vatandaşlara “Esad yanlılarını, Alevileri kaçırın, bize getirin. Çok para kazanırsınız” diyerek telkinde bulundular. Hatay’da Ehli Beyt Vakfı Başkanı ve Arap Alevi Şeyhi olan Ali Yeral’ın evine saldırı düzenlendi, “seni yakacağız” yazılı bir tehdit notu bırakıldı.”

Suriyeli Türkmen Alevisi sığınmacıların yaşadığı hak ihlalleri de raporda yer aldı.