Aygül Yıldız -ANF

 

ANF’ye konuşan Alevi örgütlerinin temsilcileri, AKP Hükümetinin, Danıştay’ın ve AİHM’in vermiş olduğu kararlara rağmen, zorunlu din dersi uygulamasını devam ettirmesine tepki gösterirken, kapatılan tekke ve dergahlarına ait taşınmazların da kendilerine iade edilmesini talep etti.

 

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Kemal Bülbül, din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılıp seçmeli hale getirilmesini istediklerini ifade etti. AKP hükümetinin ‘Alevi açılımı’ yaptığını iddia ettiğine dikkat çeken Bülbül, Türkiye’deki Aleviler adına 35 Alevi örgütünün “zorunlu din dersini kaldırın” çağrısına rağmen hükümetin adım atmadığını söyledi.

 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül ise Aleviliğin ders olarak okutulmasını değil zorunlu din derslerinin kaldırılmasını talep ettiklerini ifade etti. Zorunlu din dersi kaldırılıncaya kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Güzelgül, şunları söyledi:

 

“AKP hükümeti, bu uygulamayla Alevilere iyi bir şey yaptığını zannediyor. Oysa bu kandırmacadan başka bir şey değildir. Biz dinin eğitimle çocuklarımıza empoze edilmesini doğru bulmuyoruz. Aleviliği öğrenmek isteyenlerin bu konuyu öğrenebilecekleri bir yer zaten var. Burası da cemevleridir. Biz çocuklarımıza yaratılış kavramından önce, evren ve evrim kavramlarının öğretilmesini istiyoruz. Çocuğun ergenlik çağına geldiğinde de kendi inancını seçme konusunda özgür hareket etmesinin yolu da budur.

 

MAL VARLIKLARIMIZ İADE EDİLSİN

 

PSAKD Genel Sekreteri Cemal Şahin de Alevilerin mal varlıklarının iade edilmesini talep ettiklerini belirterek, “1925’te çıkan tekke ve zaviyelerin kapatılması kanunu Alevilere büyük bir darbe vurmuştur. O zaman Alevilere ait tekke ve dergâhlar kapatılmıştır. Hükümet, Alevileri sünnilerin içerisinde asimile etmek istemekte ve devletin Alevisini yaratmaya çabalamaktadır” diye konuştu.

 

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ise hükümetin, Alevi açılımı başta olmak üzere, bütün açılımlarının kandırmaca olduğunu söyledi. Alevilerin kapatılan tekke ve dergahlarına ait malvarlığının iadesini talep etmek için çalışma başlattıklarını belirten Kenanoğlu, konunun bazı parlamenterler tarafından Meclis’e de taşınacağı bilgisini verdi. Kenanoğlu, Türkiye genelinde Alevilere ait 18 dergah ve 167 tekke bulunduğunu söyledi.

 

Fotoğraf: Zeynep Kuray