Sivas Davasında alınan zamanaşımı kararının ardında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “hayırlı olsun” sözlerine Gülsüm Karababa’nın kardeşi Hüseyin Karababa dava açtı.

 

Dava dilekçesini savcılığa vermek üzere Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu’na bağlı derneklerin yöneticileri ve üyeleri konuyla ilgili basın açıklaması düzenledi.

 

Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülen Gülsüm Karababa’nın kardeşi Hüseyin Karababa savcılığa sundukları dava dilekçesini basınla paylaştı. Dilekçede içlerinde Gülsüm Karababa’nın da olduğu 35 kişinin Madımak Oteli’nde katledildiği, çıkan olaylar sonucunda hukuki sürecin başlatıldığı ancak davanın geçtiğimiz günlerde zamanaşımı kararıyla kapatıldığı belirtilerek Başbakanın konuyla ilgili basın mensuplarına yaptığı “hayırlı olsun” ifadesinin altı çiziliyor. Buna göre örf ve adetlerimizde bu ifadenin iyi ve olumlu olaylar için söylendiği, bu açıklamayla kamu vicdanında yara açıldığı belirtilerek başbakanın bu ifade ile kararı olumladığından ve taraf olduğundan dolayı suç işlediği iddia ediliyor.

 

“BESLEDİKLERİ İKTİDARDA ASILANLAR BİZİZ”

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği başkanı Kemal Bülbül 19 yıldır takipçisi oldukları davanın zamanaşımı ile sonuçlanmasının katliamdan sonra insanlığa karşı işlenen ikinci suç olduğunu başbakanın sözlerininse üçüncüsü olduğunu söyledi. Kenan Evren’in 12 Eylül darbesiyle ilgili yaptığı bir açıklamada “asmayalım da besleyelim mi” sözlerini hatırlatan Bülbül “besledikleri bugün iktidarda asılanlar da biziz” diye konuştu. Başbakanın bu sözlerinin nefret suçu olduğunu ifade eden Bülbül bu sözlerin ayrıştırıcı, ötekileştirici ve rencide edici olduğunu vurguladı.

 

GEREKÇELİ KARARDA İNSANLIĞA KARŞI SUÇ YOK

Sivas Davasının başından beri içinde olan avukat Şenal Saruhan ise Başbakanın bu sözlerinin dönemin Sivas Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun sözlerini hatırlattığını belirterek mahkemede açıklanan insanlığa karşı suç kararının kendilerine gönderilen gerekçeli kararda olayla hiçbir şekilde bağdaştırılmadığını söyledi.

 

Mehmet Bilber / Demokrat Haber Ankara