Alevi Bektaşi Federasyonu, inanç grupları, siyasi partiler, sendikalar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, yerel dernekler, yazarlar ve sanatçıların katıldığı "Demokratik Anayasa Konferansı" düzenledi.

 

Federasyondan yapılan yazılı açıklamaya göre, konferansın sonuç bildirgesinde yeni Anayasa'yla ilgili taleplere yer verildi.

 

Tartışmaya açılan yeni Anayasanın gerçekten "yeni" ve "demokratik" olabilmesinin, ancak tartışmalara en geniş kesimlerin katılabileceği, temsil edileceği, yalnızca bu süreçle ilgili ve yeni Anayasa'nın kabulü ile görev süresi bitecek bir "Anayasa Meclisi" ile olanaklı olduğu görüşüne yer verilen bildirgede, yeni Anayasa'nın hazırlanma sürecinin, toplumsal kesimler ve kimlikler arasında ayrımları değil, ortaklıkları öne çıkartan bir "toplumsal barış projesi" olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

 

Yeni Anayasanın insan merkezli olması gerektiği belirtilen bildirgede, ayrıca tekçi anlayışlar yerine çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı bir Anayasa olması gerektiği belirtildi.

 

Bildirgede, Anayasa'nın hiçbir dayatıcı hüküm içermemesi gerektiği, "anayasal vatandaşlık" kavramının öne çıkarıldığı, kültürel çoğulculuğun zenginlik olarak algılandığı, farklılıklarla birlikte barış içinde bir yaşamı açıkça teşvik eden ve güvence altına alan bir Anayasa olması gerektiği vurgulandı.

 

ALEVİLİK YASAL OLARAK TANINSIN

 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Anayasal bir kurum olmaktan çıkartılması gerektiği görüşüne yer verilen bildirgede, zorunlu din dersi ve benzeri yaklaşımların da Anayasadan çıkartılması, ana dilde eğitim ve öğrenim hakkını güvence altına alınması, yerel yönetimlere de ana dilde hizmet sunma hakkı tanınması gerektiği belirtildi.

 

Bildirgede, çalışanların örgütlenme, toplu sözleşme ve grev yapma hakları önündeki engelleri kaldırması, lokavtın ise yasaklanması istendi.

 

Yeni Anayasanın, vatandaşların eğitim, sağlık, sosyal güvenlik ve barınma hakları gibi temel hakları güvence altına alması gerektiğine de işaret edilen bildirgede, Alevilerle ilgili görüşlere de yer verildi.

 

Buna göre, Alevi kimliğinin yasal olarak tanınması, Cemevlerinin inanç merkezi olarak kabul edilmesi ve "ibadet yeri" kapsamına "Cemevi"nin de alınması, başta Hacı Bektaş Dergahı olmak üzere Alevilere ve Bektaşilere ait bütün dergahların müze statüsünden çıkartılması istendi.

 

Bildirgede, Alevilerle ilgili düzenlemelerin yanı sıra, tüm inanç gruplarına yönelik de düzenlemeler yapılması gerektiği kaydedildi. (CNN)