Aleviler bugün Maraş’a, Maraş Katliamında ölen 111 canlarını anmaya gittiler. Ancak anmaya izin vermeyen Valilik kitleyi şehre sokmadı. Jandarmaların barikat kurduğu ve zaman zaman müdahalede bulunduğu topluluğun etrafı Narlı kasabasında Keskin nişancılarca kuşatıldı.

 

KAHRAMANMARAŞ olaylarının 33’üncü yıldönümü nedeniyle Alevi Bektaşi Federasyonu’nun çağrısı ile Pazarcık İlçesi’ni bağlı Narlı Beldesi’nde toplanan Alevilerin kent merkezine gitmek istemesi jandarma tarafından engellenince, arbede çıktı. CHP Milletvekili Durdu Özbolat’ın telefonla görüştüğü İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de göstericilerin il merkezine girişine izin vermedi.

 

Resmi rakamlara göre 111 kişinin katledildiği Maraş olaylarının 33’üncü yıldönümü nedeniyle Türkiye’nin dörtbir yanından Maraş’a gidenler Narlı Beldesi’ndeki Cemevi önünde toplandı. Kalabalık, Kahramanmaraş Valiliği’nin 1 ay ertelediği kent merkezindeki etkinliği gerçekleştirmek için harekete geçti. Otobüslere binen topluluk, kent merkezine doğru hareket etti, ancak jandarma komandolar Kahramanmaraş- Gaziantep karayolunu kapattı. Jandarmanın oluşturduğu barikat önünde durdurulan konvoy, kent merkezine gidip Kahramanmaraş olaylarını anmak istediklerini bildirdi, ama buna izin verilmedi.

 

Kalabalık arasında bulunan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’i cep telefonuyla arayarak kalabalığın, kent merkezine girişine izin vermesini istedi. Bakan Şahin, etkinliğin kent merkezinde yapılmasının ertelendiğini hatırlatarak kent merkezine girişlerine izin verilmeyeceğini bildirdi.

 

Yaklaşık 1.5 saat barikatı aşmak için direnen kalabalığa jandarma saldırdı ve gaz bombası attı.

 

Sırtında seyyar sinyal kesici jammer cihazı olan askerlerin de yol boyunca gidip gelerek "olası bir bombalı saldırıyı önlemek" için çalışma yapması dikkat çekti. Böylece sadece ölenler için karanfil bırakıp barış mesajı vermek isteyen Aleviler’in bu girişimi de kriminalize edildi. Abartılı güvenlik önlemleriyle sanki büyük bir olay engellenmiş havası yaratılmaya çalışıldı.

 

Kalabalık, Narlı Cemevi’ne gelirken burada da jandarma geniş güvenlik önlemi aldı. 2 katlı cemevinin binası olmak üzere çevredeki binalara da keskin nişancı yerleştirildi. Jandarma barikatının aşılmasından sonra Aleviler otobüslerle Maraş’a doğru yola çıktılar. Maraş girişinde de polis barikatı ile engellenmek istenen Aleviler, kararlı tutumunu sürdürünce polis bir heyetin kentte basın açıklaması yapmasına izin vermek durumunda kaldı.

 

Polis, Gar Meydanı’nda yapılacak basın açıklaması ise sınırlı sayıda insana izin verdi.  Heyette Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, Genel Sekreter Fevzi Gümüş ile federasyonun yönetim kurulu üyeleri Necdet Saraç, Kemal Bülbül, Oktay Kandemir, Hakverdi Çelik, Hüseyin Yıldırım, Hakverdi Çelik, İmam Hüseyin Bor ile CHP Maraş Milletvekili Durdu Özpolat, BDP Milletvekili Nazmi Gür, sanatçı Ferhat Tunç, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyesi İshak Kocabıyık yer aldı.

 

“MARAŞ’I UNUTTURMAYACAĞIZ”

 

Maraş İstasyon Meydanı’nda açıklama yapan ABF Başkanı Özel: “Maraş’ı unutturmayacağız “ dedi.

 

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, yasak bölge ilan edilen ve OHAL uygulamalarına tanık olunan Maraş’ta, miting için başvurulan ancak izin verilmeyen ve “girilemez” denilen İstasyon Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Özel, “Kitlemiz kent girişinde saldırıya uğradı. Buraya bir heyet olarak gelmek durumunda kaldık, bu devletin ayıbıdır” dedi.

 

Çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı İstasyon Meydanı’nda 20 kişilik bir heyetle basın açıklaması yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, bugün Maraş’ta sıkıyönetim uygulamalarına tanık olduklarını, 33 yıl önce katliamda kaybettiği canları anmak için Maraş’a gelmek isteyenlere jandarma ve polisin saldırdığını, gaz bombası attığını bildirdi. Özel, “Jandarma ve polis barikatını aştık ama miting için başvuru yaptığımız alana ancak bir heyet olarak gelmek durumunda kaldık. Bu devletin ayıbıdır. Bunun sorumlusu Vali’dir, İçişleri Bakanı’dır” dedi.

 

Diğer katliamlar gibi Maraş katliamıyla da yüzleşmek gerektiğini, bu yüzleşmenin Maraş halkının da Türkiye’deki her vatandaşın da vicdanı sorumluluğu olduğunu hatırlatan Özel, yüzleşmenin ifadesi olarak Maraş’a bir anıt dikilmesini istedi. Özel, bu isteğin, Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenlerinin ortak kararı olduğunu ifade etti.

 

ÖZPOLAT:  KATLİAM DOSYASI YENİDEN AÇILMALI

CHP Maraş Milletvekili Durdu Özpolat da Maraş katliamı dosyasının yeniden açılması gerektiğine dikkat çekti. Katliamın devlet içindeki karanlık odaklarca planlanıp sahneye konulduğunu belirten ve ilgili makamlardan hesap sorulmasını isteyen Özpolat, “Bu yüzleşme gerçekleşmeli” diye konuştu.

 

NAZMİ GÜR: SAMİMİYET GEREKLİ

 

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ise Türkiye’nin Ermeni, Dersim gibi katliamlarla yüzleşme çağrısının samimi olmadığını söyledi. Bugün Maraş’ta tanık oldukları uygulamaların siyasi iktidarın ayıbı olduğunu söyledi. Bugün yaşananların iktidarın katliamlarla gerçek bir yüzleşmeyi gerçekleştiremeyeceğinin kanıtı sayılması gerektiğini ifade eden Gür, “Siyasal iktidar hesap vermelidir. Katliamlarla yüzleşilecekse Maraş katliamı orta yerde, bugünkü engelleriyle durmaya devam ediyor” diye konuştu.

 

SANATÇI FERHAT TUNÇ: MARAŞ, PLANLIYDI

 

Halkların Demokratik Kongresi adına konuşan sanatçı Ferhat Tunç da Maraş katliamının 12 Eylül’e giden yolda, bilinçli, planlı organize bir katliam olduğunu söyledi. Dersim’de yarım ağızla özür dileyenlerin Maraş’taki vahşet için de özür dilemesi gerektiğini anlatan Tunç, “Ancak bugünkü uygulamalar gösteriyor ki, Maraş unutturulmak isteniyor. Ama Maraş’ı anmak için gelenler bu katliamı unutmayacaklar, unutturmayacaklar”