Mersin'de Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından "Cami-Cemevi Projesi ve Savaşa Hayır, Eşit Yurttaşlık" mitingi düzenlendi.

Tevfik Sırrı Gür Stadı önünde düzenlenen mitinge Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep gibi illerden gelen vatandaşlar da katıldı.

Katılımın beklentinin altında gerçekleştiği ifade edilirken çeşitli pankartlar açıldı, 'Savaşa hayır', 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Gezi şehitleri ölümsüzdür', 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganları atıldı. Siyasetçilere söz hakkının verilmediği mitingde 3 derneğin genel başkanı konuşma yaptı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül mitingte yaptığı konuşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı demokrasi paketini eleştirdi.

Paketin pespaye, boş, içerikten yoksun olduğunu öne süren Bülbül, "Toplumla alay eden bir paketin adını demokrasi paketi koymuş olmak olsa olsa demokrasi karşıtlığı olur" dedi.

Paket açılırken Alevilerin ayrı tutulduğunu söyleyen Bülbül, "Bizi demokrasi güçlerinden ayırmak istiyorlar. Bizi demokrasi güçlerinden, emek örgütlerinden, Kürt halkından ayrı tutmak istiyorlar" ifadesini kullandı.

Bülbül, Ak Parti Milletvekili Mehmet Metiner'in 'Cemevleri terör yuvasıdır' dediğini ileri sürerek, "Cemevleri terör yuvasıdır diyor bir mahluk. Terör yuvası Ali İsmail'i katledenlerin bulunduğu yerdir. Terör yuvası bizim üzerimize gaz bombası atanların yeridir. Ey vekil müsvettesi, ey mahluk; senin bilgin cemevini tartışmaya yetmez" diye konuştu.

Alevilerin bir oyunla karşı karşıya olduğunu da vurgulayan Bülbül şöyle dedi:

"Dinimizi, inancımızı inkar eden bu iktidara dersini vermek zorundayız. Bu nedenle Taksim'de başlayan eylemlerin devam etmesi gerekir. Ak Parti hükümeti kültürel soykırım yapıyor; biz bunun karşısında görevimizi yapmak zorundayız. Bunlara karşı tavrımızı açık ve net ortaya koymamız gerekir. Yerel seçimde demokrasi güçlerinin bir araya getirilmesi artık bir zorunluluktur. Cami-Cem Evi Projesi bir asimilasyon projesidir. Sorun tektir, çözüm de tektir. Irkçılık ve asimilasyona karşı tek vücut olarak hareket edip, eşit yurttaşlık mücadelesini kapsamayan cemevi projesini tanımıyoruz. İçimizden buna kim hizmet ediyorsa onları da tanımıyoruz."

"AKP TÜRKLÜĞÜ PEKİŞTİRMEK İSTİYOR"

Konuşmasında öğrenci andının kaldırılmasına tepki gösteren Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu sert bir dille eleştiren Bülbül şöyle devam etti: "Sayın Kılıçdaroğlu etnik ve inançlar üzerine siyaset yapmama özeniniz doğru. Lakin öğrenci andının kaldırılması ile ilgili kalkıp derseniz ki 'AKP Türklüğü ortadan kaldırmak istiyor' çok komik bir şey olur. AKP Türklüğü kaldırmak istemiyor. AKP Türklüğü pekiştirmek istiyor. Sayın Kılıçdaroğlu sizin sorumluluğunuz sosyal demokrasidir. Türkiye'nin demokrasi güçlerinden sorumluluk duymaktır. Alevi inancının özgürlüğünden, Kürt sorununun çözümünden, Türkiye'nin demokratikleşmesinden sorumluluk duymaktır. Bırakın Türk kimliğine sahip çıkmayı. Türk kimliğinin sahibi var. Türklere bir şey olmaz."

"12 EYLÜL ANAYASASINI ATIN VE YENİ BİR ANAYASA YAPIN"

Konuşmasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i de eleştiren Bülbül şunları söyledi:

"Sayın Faruk Çelik; madem cemevlerini tanıyorsun, madem cemevine saygı duyuyorsun. Niye cemevinin yasal güvencesini kabul etmiyorsun. Biz bir tek şey istiyoruz. Pakete gerek yok, açılıma gerek yok. Çözüm bir tane; o da şudur. 12 Eylül anayasasını ortadan yırtın, onu atın ve yeni bir anayasa yapın. Bu anayasada tüm kimliklere eşit, tüm kimlikleri tanıyan bir tanım yapın ve bunun üzerinden eşit yurttaşlığı oluşturalım, olay bu kadar basit."

SORUN BİZDEN KAYNAKLANMIYOR


Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez de gelinen noktada sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını belirterek şunları söyledi:

"Bu sorun, zihniyetinde savaş olanlardan kaynaklanıyor. Bu sorun biz diri olduğumuzda, birlikte olduğumuzda ancak çözüme kavuşur. Türkiye'nin Kürtleri, Arapları, Alevileri, Sünnileri tüm halklar birlikte olursak bu sorunu çözeriz. Biz onun için mücadele edeceğiz. Onun için miting alanlarındayız. 'Ne istiyorsunuz? diyorlar bize? Biz kendimize özel bir şey istemiyoruz. Eşit yurttaşlık istiyoruz. Kimse dininden inancından dolayı horlanmasın istiyoruz. Onun için Alevilerin mücadelesi sadece Türkiye'nin mücadelesi değildir. Cami-Cemevi Projesi'ni kabul etmiyoruz. Cemevi, cemevi olduğu için, cami, cami olduğu için güzeldir. Alevi, Alevi olduğu için güzeldir. Sünni, Sünni olduğu için güzeldir. Biz Aleviler var olduğumuz sürece inkarcılığın asla yeri olmayacaktır. Ey Aleviler, davanıza sahip çıkınız. Davamıza sahip çıkarak inancımıza sahip çıkacağız. Bizi bekleyen çok tehlikeler var. Sözüm ona 'Alevilerin haklarını vereceğiz' diyenler, bu paketle ikiyüzlülüklerini göstermiş oldular. Bu paketi kabul etmiyoruz."

"DEDELERİMİZİ KİMSEYE MUHTAÇ ETMEYİZ"

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise mitingi niye yaptıklarını uzun uzun anlattıktan sonra cami-cemevi projesini eleştirdi. "Ezan sesi ile Bağlama sesi bir arada olur mu?" diye soran Demir, "Hiçbir Alevi şu ana kadar bir camiye karşı olmuş mu? Biz camilere, bütün inanç merkezlerine kutsal diye bakıyoruz, orası toplumun kutsal yeridir, orası toplumun ibadet merkezidir. Ama biz diyoruz ki cemevimize dokunmayın. Cemevlerimizi biz bütün içimizdeki çürük elmalara rağmen kendimiz yapıyoruz. Dedelerimize maaş bağlamayı bırakın. Biz dedelerimizi bugüne kadar kimseye muhtaç etmedik. Bu toplum bundan sonra da kimseye muhtaç etmez" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sanatçı Tolga Sağ ve Cihan Çelik tarafından konser verildi. (haberler.com)