Alevi kurumları, MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Dersim'e yapmayı planladığı ziyareti 'provokasyon' olarak değerlendirdi.

28 Alevi kurumunun imzasını taşıyan açıklamada, Devlet Bahçeli'nin Dersim'e yapacağı ziyaret ile iktidar partisi 'AKP Alevi katliamlarını' suistimal etmesine tepki gösterildi.

Açıklamada, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir süredir Dersim, Alevi inancı ve Dersim önderi rayberimiz Seyit Rıza’ya hakaret etmektedir. İktidar partisi AKP’nin, faşist MHP'nin Dersim soykırımı ve Alevi katliamlarının hesabını vereceğine acılarımızı suistimal ederek siyasi rant malzemesi yapmasını kabul etmiyor ve kınıyoruz" denildi.

Açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi: "Bizler, kafatasçı MHP’yi; Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, Gazi ve Gezi’den tanıyoruz. Birçok insanımızın katili olan bu partinin liderinin açık meydan okumasını yeni katliam, soykırım girişimi ve tehdidi olarak anlamaktayız.

Dersim ve Alevi toplumuna hakaret eden Devlet Bahçeli’nin 28 Kasım 2014 tarihinde Dersim’e yapmayı planladığı gezi bir provokasyon, tahrik ve toplumsal barışa zarar vermektedir. MHP lideri İl teşkilatının olmadığı Dersim’e hangi amaç ve yüzle gitmektedir? Dersim ve Alevi toplumu olarak eli kanlı MHP liderini Dersim’de istemediğimizi ilan ediyor, kutsal mekânlarımızı kirletmesine asla izin vermeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz!

Yaşanacak olumsuzluk ve provokasyonlardan MHP ve AKP hükümeti sorumlu olacaktır. Bizler aşağıda imzası bulunan Alevi ve Dersim kurumları olarak; Alevi toplumunu ve dostlarını bu açık saldırı karşısında tepki göstermeye, demokratik haklarını kullanmaya çağırıyoruz."

İmzacı kurumlar şöyle:

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEKLERİ GENEL MERKEZİ,
HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI,
AVRUPA ALEVİ BİRLİKLERİ KONFEDERASYONU,
DEMOKRATİK ALEVİ FEDERASYONU,
HUBYAR SULTAN ALEVİ KÜLTÜR DERNEĞİ,
ÖZGÜR DEMOKRATİK ALEVİ DERNEĞİ,
DERSİM YENİDEN İNŞA CEMİYETİ,
DERSİM SOYKIRIM KARŞITI DERNEĞİ,
DERSİM ARAŞTIRMALAR MERKEZİ,
AVRUPA KARAKOÇANLAR İNSİYATİFİ,
AVRUPA MARAŞ GİRİŞİMİ,
AVRUPA KOÇGİRİLİLER BİRLİĞİ,
AVRUPA KÜRECİKLİLER İNSİYATİFİ,
XIZIR LOKMASI GİRİŞİMİ,
İZMİR DEMOKRATİK ALEVİ DERNEĞİ,
MERSİN DEMOKRATİK ALEVİ DERNEĞİ,
AĞUÇAN OCAĞI,
ALİBEYKÖY DERSİMLİLER DERNEĞİ,
PERTEKLİLER DERNEĞİ,
MUNZUR ÇEVRE DERNEĞİ,
DERSİM GAZETESİ,
ZÜLFİKAR,
GEBZE DERSİMLİLER DERNEĞİ,
GEMLİK DERSİMLİLER DERNEĞİ,
MUNZUR KÜLTÜR DERNEĞİ,
OVACIK KÖY DERNEKLERİ KOMİTESİ
İKİTELLİ CEMEVİ
SEVDİLLİ VE ÇEVRESİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ