Daha önce Ankara ve İstanbul’da 2 dev miting düzenleyen ve “Eşit Yurttaşlık” talep eden Aleviler bu kez İzmir’den seslenecek.

AK Parti hükümetinin “Alevi Açılımı” adı altında yapmaya çalıştıklarının kendi taleplerini dikkate almadan yapılmaya çalışılan düzenlemeler olduğunu iddia eden Alevi kuruluşları hep birlikte hükümeti uyarmaya hazırlanıyor.

GÜNDOĞDU MEYDANI’NDA

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun (ABF) çağrısıyla Alevilerin büyük buluşması 6 Mart günü İzmir Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak.

“Demokratik Anayasa ve Eşit Yurttaşlık” talebiyle yapılacak mitinge Alevi örgütlerinin dışında siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinden de katılım olacak.

Miting öncesinde ANF’nin sorularını yanıtlayan ABF Başkanı Ali Balkız, İzmir mitinginin, Haziran ayında yapılacak genel seçimler öncesinde hem hükümete hem de tüm siyasi partilere uyarı ve çağrı niteliğinde olacağına dikkat çekti.

Ankara ve İstanbul’un ardından İzmir’de çok daha başarılı bir miting gerçekleştireceklerini belirten Balkız’a göre, Alevilerin bu kadar kitlesel sokağa çıkmasında üç temel etken var: “Birincisi, Alevilerin yüzyıllardır yaşadığı acılar bir birikim yarattı ve büyük bir tepkiye dönüştü. İkincisi Aleviler artık daha örgütlü. Hiçbir çağrı örgütlü halk gücü olmadan başarılı olamaz. Üçüncüsü, hakları ellerinden alınan işçilerin mücadelesi, Kürtlerin demokratik mücadelesi, dünyadaki gelişmeler Alevilerin sokağa çıkışında etkili oldu.”

“Madımak Oteli’nin müze yapılması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması” gibi taleplerinin yaşamsal olduğunun altını çizen Balkız, “Ancak Türkiye’nin demokratikleşmesi için bunlar yetmez” dedi.

DEMOKRATİKLEŞME İÇİN YENİ ANAYASA ŞART

ABF Başkanı Ali Balkız, demokratikleşme için yeni anayasanın şart olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Yıllardır süren savaş var, bunun demokratik barışçıl yollarla çözüme kavuşturulması gerekir. Tüm işçi ve emekçilere örgütlenme hakkı istiyoruz. Bunların yolu da yeni bir anayasadan geçiyor. Yeni anayasada diyanet işleri başkanlığı olmamalı. Zorunlu din dersleriyle ilgili 24. madde kaldırılmalı. Ancak bu şekilde anayasanın girişinde yazdığı gibi laik olabilirsiniz.”

Mitingde yeni anayasa mesajını hükümete ileteceklerini belirten Balkız, “Ayrıca bu mitingde siyasi partilere de taleplerimizin dikkate alınması çağrısında bulunacağız. Onlara taleplerimizi dosyalar halinde sunduk, okumalarını, anlamalarını, kabullenmelerini, seçim bildirgelerinde ve parti programlarında yer vermelerini isteyeceğiz” diye konuştu.

“Seçimden sonra bir süre bekleyeceğiz” diyen Balkız, “Ancak beklemenin de bir vadesi olacak” diyerek şu uyarıda bulundu: “Geçtiğimiz Eylül ayında, okullar açılıp çocuklarımız zorunlu din dersi cenderesine alınırken, bize ‘çocuklarımız din dersine girmeyecek’ dedirtmeyin uyarısında bulunduk. Seçimden sonra yine Eylül ayı gelecek ve okullar açılacak. Eğer zorunlu din dersiyle ilgili yeni bir düzenleme yapılmamış olursa, biz o sözümüzü anımsarız ve arkasında da dururuz” dedi.