Alevi Örgütleri Maraş Katliamı’nı Galatasaray Meydanı’nda protesto etti. Polislerin TOMA, çevik kuvvet, sivil polis yığınıyla ablukaya aldığı meydanda 40’lar adına 40 mum yakan Alevi örgütleri, tüm halk kesimlerine, “Gelin adaleti, barışı, eşitliği, Alevi-Sünni ülke insanları olarak birlikte hayata geçirelim” çağrısında bulundu.

Eylemde, Erikli Baba Kültür Derneğinin, “19-26 Aralık 78 Maraş Katliamı’nı Unutma” pankartı ve “Cemevleri ibadethanedir”, “Asimilasyona karşı buradayız” , “Zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “İnancın inanca baskısına hayır” dövizleri açıldı.

“Maraş’ı unutma unutturma”, “Katil devlet hesap verecek”, “ Yaşasın hakların kardeşliği” sloganların atıldığı eylemde, açıklamayı, Alevi Dernekler Federasyonu Başkanı Hüsniye Takmaz okudu.

‘ALEVİ-SÜNNİ KAVGASI DEĞİL RANT!’

1978 yılında Maraş’ta insanlık tarihinin en acımasız katliamlardan birinin yaşadığını hatırlatan Takmaz, “Devlet göz göre göre kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden 150 canımızı katletmiştir” dedi. Alevilere yönelik katliamların Dersim’de, Maraş’ta, Sivas’ta, Çorum’da, Erzincan’da, Gazi’de ve en son da Gezi eylemlerinde yaşandığına dikkat çeken Takmaz, bu katliamlar yetmezmiş gibi insanların göçe zorlandığını ve sürgün edildiğini ifade etti. “Bunların hiçbirini Alevi -Sünni kavgası olarak bize lanse etmesinler” diyen Takmaz, “Bu yapılanların hepsinin siyasi rant uğruna yapıldığını bilmekteyiz” diye konuştu.

‘ONLAR İÇİN DEMOKRASİ SADECE BİR ARAÇTIR!’

Yıllarca bu ülkede kindar ve dindar gençlik yetiştirenlerin artık bunu siyasi söyleme dönüştürdüklerine dikkat çeken Takmaz şöyle devam etti: “Onlar için demokrasi sadece bir araçtır, hukukun ayaklar altına alındığı, her türlü muhalif sesin susturulduğu, Anti- demokratik uygulamaların pervasızca yaşandığı bir ülkede demokrasiden, insan haklarından, adaletten ve barıştan söz edilmez.”

Son yıllarda Alevilere yönelik tek inanç, tek mezhep dayatmasını arttığını hatırlatan Takmaz, eğitim sisteminin giderek Milli Eğitim’den uzaklaştırılıp dini eğitim sistemine dönüştürüldüğünü, normal imam hatip gibi eğitim vermeye başlanmasıyla laik demokratik hukuk devletinin de yavaş yavaş adının değiştirileceğinden endişe duyduklarını ifade etti.

‘MARAŞ’TAN SİVAS’A KATLİAM DAVALARI TEKRAR GÖRÜLSÜN’

“Gelin adaleti, barışı, eşitliği, Alevi-Sünni ülke insanları olarak birlikte hayata geçirelim” diyen Takmaz, “Her türlü ayrımcılığa karşı birlikte karşı duralım. Silahların sustuğu, doğanın korunduğu, demokratik hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir ülke için Alevi-Sünni, Kürt-Türk, kadın-erkek birlikte verelim. Maraş, Çorum, Sivas ve benzeri katliamların sorumlularının hesap vermesini, yeniden yargılanmalarını ve davaların yeniden görülmesini hep birlikte haykıralım” dedi. (ANF)