Alevi Örgütleri, Uğur Kurt’un Okmeydanı’nda cemevi önünde polis kurşunuyla öldürülmesine tepki olarak sokaklara akın etti.

“Hırsız, katil AKP” sloganıyla Şişli Meydanı'ndan Pangaltı’ya yürüyen yüzlerce Alevi, “AKP’nin Alevi düşmanlığı, ayrımcılık ve nefreti inanç merkezi olan Cemevlerine kadar uzandı” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Vakıflar Federasyonu,  Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Vakfı, Demokratik Alevi Derneği ve Gazi Cemevi Vakfı’ndan oluşan Alevi örgütleri, AKP hükümetinin Alevi halkına yönelik politikalarına artık yeter dedi.

En son Uğur Kurt isimli Alevi yurttaşın polis kurşunuyla öldrülmesine tepki olarak Şişli Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce Alevi yurttaş, Pangaltı‘ya kadar yürüdü.

Demokratik kitle örgütlerinin de destek verdiği protestoda, “Saldırılara, adaletsizliğe, vicdansızlığa artık yeter“, “Aleviyiz haklıyız kazanacağız”, “ pankartları ve “ Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan”, “ Alevilere yönelik haksızlıklara son, Alevilereden elinizi çekin”, “ Faşizme karşı omuz omuza” dövizleri açıldı. Türküler eşliğinde AKP hükümetinin protesto eden yüzlerce insan, “Hırsız, katil AKP”, “ Uğur’un katili AKP‘nin polisi”, “Katil devlet hesap verecek”, “Pir sultan pirimiz Kızılbaştır yolumuz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Alevi inancı yasaklanamaz” sloganlarını attı.

DEVLET TERÖRÜNE ARTIK YETER!

Pangaltı’ya gelindiğinde Alevi örgütler adına açıklamayı Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir okudu. Soma katliamında hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Demir, ”Soma ‘da yaşamını kaybeden insanlarımızın anıları önünde saygı ile eğiliyoruz, yakınlarının acılarını paylaşıyoruz ve bugün Emek örgütlerinin AKP hükümetinin yandaş politikalarına karşı, iş cinayetlerine, taşeronlaşmaya karşı Kadıköy’de gerçekleştirdikleri mitingi selamlıyoruz” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın toplumu ayrıştıran, Alevilere yönelik hakaret ve şiddet söylemlerine ‘yeter artık’ demek için bugün burada toplandıklarını belirten Demir, hükümetin Alevi düşmanlığı inanç merkezleri olan cemevlerine kadar uzandığını söyledi. 22 Mayıs 2014 günü Okmeydanı’nda polisin şiddeti ve kurşunları sonucunda Uğur Kurt ve Ayhan Yılmaz’ın öldürüldüğünü belirten Demir, “Devlet terörüne artık yeter. Gençlerin öldürülmesine yeter artık. İnancımıza ve Cemevlerimize saldırılara yeter artık. 'Artık yeter' diyen bu ses artık burada, Türkiye’nin her yerinden yükselmektedir. Bu sese kulak verelim, bu sese ses katalım” dedi.

GÜN HZ HÜSEYİN, PİR SULTAN OLMA GÜNÜDÜR!

Gezi parkı direnişi sürecinde polis şiddetiyle öldürülen 9 gencin ismini sayan Demir, öldürülen gençlerin çoğunun Alevi olmasının tesadüf olmadığına dikkat çekti. Mevcut iktidarın cinayet işlediğini, bölücülük yaptığını, çatışma istediğini vurgulayan Demir, Başbakan Erdoğan’ın, ‘Polisler nasıl tahammül ediyor, bu denli sabırlı davranıyor şaşırdım’ açıklamasını hatırlatarak, “bu söylemin eli silahlı polislere ateş emridir” dedi.  “İbadethanemiz olan Cemevlerimize ve canlarımıza yapılan bu saldırıların faillerini iyi tanıyoruz. Bu oyunların farkındayız” diyen Demir, “Alevi örgütlü gücü AKP sisteminin, tüm karanlık çabalarını durduracak güçtedir. Uğur’un katilini bulacağız. Uğur’u katleden düzenden de, bu düzenin hamisi AKP hükümetinden de hesap soracağız. Yeri gelir Hacı Bektaş Veli, yeri gelir Yunus Emre oluruz. Gün Hz. Hüseyin gün Pir Sultan olma günüdür” diye konuştu.

Açıklama sonrası sloganlar eşliğinde Pangaltı’dan Mecidiyeköy‘e yürüyen kitle, TOMA ve çevik kuvvet ekiplerinin konuşlandığı noktayı yuhalayarak tepki gösterdi. (ANF)