Sultan Kılıç / Demokrat Haber Malatya

 

Malatya merkez ilköğretim okullarından birinde Din Kültürü ve Ahlak bilgisi öğretmeninin Alevilikle ilgili verdiği ödevi, bir ilköğretim öğrencisi Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya şubesinden kaynak alarak hazırladı. Öğrencinin hazırladığı ödeve din kültürü öğretmeninin herkesin içerisinde ‘Ben size demedim mi kitaplardan okuyun, internet sitesinden böyle sapık sapık şeyleri indirip getiriyorsunuz!’ diyerek öğrenciyi rencide edici bir konuşma yaptığı iddia edildi.

 

Öğretmenin kaynakları sağlayan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ni de aşağıladığı, öğrenciye ve derneğe hakaret ettiğini iddia eden PSAKD Malatya Şube Başkanı Songül Canpolat, dernek binasında basın toplantısı düzenleyerek olaya tepki gösterdi. Canpolat, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

 

“Zorunlu din derslerinde çocuklarımızın maruz bırakıldığı hakaret ve baskı ile asimile etme çabaları Aleviliğin din dersine konulmuş olmasıyla daha da artmıştır. Bu konu ile ilgili olarak yaşanan skandallara her gün bir yenisi eklenmektedir.

 

Ne yazık ki geçen hafta Malatya’da da böyle bir olay yaşanmıştır. Merkez okullarımızın birinde görevlendirme ile çalışan imam kökenli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni H. H. Ç., öğrencilere Aleviliği araştırıp sınıfta sunum yapın demiş, öğrenciler de derneğimize başvurarak bu konuda yardım istemiştir.

 

Öğrenciler, kendilerine vermiş olduğumuz kaynaklarla slayt hazırlayıp ilk olarak öğretmenler odasında öğretmene göstermişlerdir. Öğretmen slaytın başını izledikten sonra bazı öğretmen ve öğrencilerin yanında: ‘Ben size demedim mi kitaplardan okuyun, internet sitesinden böyle sapık sapık şeyleri indirip getiriyorsunuz!’ diyerek öğrenciyi rencide edici bir şekilde konuşmuştur. Bunun üzerine öğretmenlerden biri: ‘Siz böyle inanıyorsunuz, o da öyle inanıyor’ diyerek müdahale etmiştir.

 

Ders zili çalıp öğrenciler sınıfa girince öğretmen, konu anlatılmadan önce ‘ben bu ödeve sıfırı basardım’ deyip bazı konu başlıklarını anlattırmamıştır.

 

Dersin bitiminde öğrenciler dağıldıktan sonra not kağıdını ödevi hazırlayan öğrenciye uzatıp ‘kendi notunu kendin ver’ deyip öğrenci üzerindeki olumsuz baskısını devam ettirmiş; öğrenci de yazmayınca not kağıdına 100 yazarak ‘bunu sadece senin çalışkanlığına ve efendiliğine veriyorum’ demiştir.

 

Bu tutum, öğrencinin güvenini kazanarak, onun vermiş olduğu bilgilerin yanlış, sapık bilgiler olduğunu pekiştirmek ve Aleviliği ancak kendilerinin tanımlayacağı fikrini geliştirmektir. Bu tutum aynı zamanda bu konuda bilgi, belge ve doküman veren kurumumuza olan güveni sarsma çabasıdır.

 

Bizim, Alevilik ders kitaplarına girsin diye bir talebimiz yoktu. Biliyoruz ki Aleviliği bugüne kadar Alevi yolunun erenleri, velileri, mürşitleri, dedeleri, pirleri ve rehberleri getirmişlerdir. Bir yandan baskı ve hakaret edeceksin, bir yandan Aleviliği tanımlamaya çalışacaksın. Böyle bir anlayışı kabul etmiyoruz.

 

Bizler, AKP hükümetinin Aleviliği din dersi kitaplarına koymaktaki amacını her seferinde söyledik, bunu kamuoyu ile her fırsatta paylaştık.

 

Buradaki amaç ‘siz kendinizi tanımlayamazsınız, tanımlarsanız bunun adı sapıklık olur, sizi ancak biz tanımlarız’ yaklaşımıyla asimile etmenin çözümünü üretmek ve AİHM’nin zorunlu din derslerinden vermiş olduğu muafiyet kararını boşa çıkarmaktır.

 

Şimdi bu derslerde yaşanan olaylar, bizim ne kadar haklı olduğumuzu göstermektedir.

 

Alevilerin kimliklerini ve inançlarını tanımlamaya çalışan, tanımlarken de çocuklarımızı rencide eden her türlü tutumu kınıyor, okullarımızda yaşanan bu tür olayların her zaman karşısında duracağımızı ve takipçisi olduğumuzu, bundan sonra da olacağımızı tüm kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.”