Dersim'de bir araya gelen Alevi Dedeleri düzenledikleri basın toplantısıyla çözüm sürecinin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, Çemişgezek Cemevi Başkanı Ali Hadi Yıldız, Mazgirt Cemevi Başkanı Hasan Öztürk, Pertek Cemevi Başkanı Hüseyin Güler, Tunceli İnanç Yerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Zeynel Gültekin ile Alevi kanaat önderi Hüseyin Erdoğan'ın katıldığı ortak basın toplantısında konuşan Ali Ekber Yurt şunları söyledi:

"KAN AKSIN İSTEMİYORUZ"

"Bu süreç geçtiğimiz günlerde Suruç’taki patlamanın ardından maalesef, ‘Türkiye’de 1990’lı yıllara yeniden dönüldü mü?’ sorusunu akıllara getiriyor. İzlediğimiz kadarıyla savaşın sonuçları aynı. Ölenler, masum ve fakir insanlar. Hepimiz televizyonlardan izliyoruz ölen askerin anne-babasına, ailesine bakıyorsunuz yoksulluk içinde. Dağdan gelen cenazenin ailesi yoksulluk içinde. Bizler artık insanların ölmesini istemiyoruz. Hangi amaçla kim tarafından yapılırsa yapılsın şiddet, baskı ve insanlığa yakışmayan her yanlışa karşı çıkmak ve dur demek istiyoruz. Bir yerde şiddet varsa orada ölüm vardır, kan vardır. Bizler kan aksın, insanlar ölsün istemiyoruz. Doğa yakılmasın istiyoruz.

İKİ TARAFA DA ÇAĞRI: "ÇÖZÜM SÜRECİ YENİDEN BAŞLATILSIN"

“Hepsinin yaşamaya hakkı var. Canı, Allah’ın verdiği en kutsal varlık olarak görüyoruz. O kutsal varlığa verilen değer Allah’a inancın da göstergesidir. Herkesin buna saygı göstermesini istiyoruz. Herkesi samimiyete davet ediyoruz. Savaşan iki tarafa da çağrıda bulunuyoruz. Sadece ve sadece halka, masum insanlara zarar veren bu savaşı bitirin. Bir an evvel silahlar sussun bir ay iki ay bir yıl öncesine geri dönülsün. Çözüm süreci yeniden başlatılsın. Bu topraklarda huzur ve sükunet hakim olsun."