LEVENT İÇGEN / Vatan

Genelkurmay Başkanlığı, emrindeki Uzman Çavuş Cengiz Erarslan'a Alevi olması nedeniyle mobbing uyguladığı iddia edilen komutanı Yüzbaşı Orçun Gültakan hakkında soruşturma emri verdi.

Yüzbaşı Gültakan'ın soruşturmasının 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından yürütüldüğü bildirildi. Ayrıca Gültakan hakkında "Müteselsilen erleri kanuna aykırı olarak hizmetçiliğe vermek" iddiası üzerine hazırlanan iddianame ile kamu davası da açıldığı ve yargılamanın devam ettiği ortaya çıktı.

Komutanından şikayetçi olan Uzman Çavuş Erarslan ise 'Toplu asker karşısında üste saygısızlık' suçundan açılan davada beraat etti. Erarslan'a, 'Yalan yere şikayet' suçundan ise kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi.

"TSK'DA ALEVİLERİN GÖREV YAPMASI SUÇ MUDUR?"

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Çorlu 105. Topçu Alayı 1. Topçu Taburu 1. Batarya'da görevli Alevi bir uzman çavuşla ilgili mobbing iddiasını TBMM gündemine taşıdı. Milli Savunma Bakanı İsmet Bakan Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Aksünger, "Uzman Çavuş Cengiz Erarslan'ın Alevi olması nedeniyle komutanı Orçun Gültakan tarafından mobbing uygulamasına tabi tutulduğu, çeşitli bahanelerle hakkında davalar açıldığı, 28 Nisan'daki eğitim toplantısında Yüzbaşı Gültakan'a 'sesini yükselttiği' gerekçesiyle, savunması alınarak 5 gün hapis cezasına çarptırıldığı, Erarslan'ın cezaya itiraz ederek, 'Sizi bu kadar hiddetlendirecek ne gibi bir hatam oldu' sorusuna, komutanın, '‘Arkadaş senin tipin, şeklin, duruşun, mezhebin beni rahatsız ediyor, seni görünce kıl oluyorum' şeklinde yanıt verdiği iddia edilmiştir. Alevi olmak ve Alevilerin TSK'da görev yapması suç mudur?" dedi.

"YÜZBAŞI İÇİN KAMU DAVASI AÇILDI"

Bakan Yılmaz'ın, CHP'li Aksünger'in soru önergesini verdiği yanıt, TSK'da bu konuda soruşturma açıldığını ortaya koydu:

"Yapılan incelemede, 'Müteselsilen erleri kanuna aykırı olarak hizmetçiliğe vermek' suçundan Topçu Yüzbaşı Orçun Gültakan hakkında 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nca 17 Haziran 2013 tarihli, 2013/673 esas ve 2013/290 karar sayılı iddianame ile kamu davası açıldığı, yargılamanın 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam ettiği, 'Toplu asker karşısında üste saygısızlık' suçundan Topçu Uzman Çavuş Cengiz Eraslan hakkında 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nca 21 Ocak 2013 tarihinde kamu davası açıldığı, yapılan yargılama sonunda 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin 28 Şubat 2013 tarihli, 2013/411 esas ve 2013/82 karar sayılı hükmü ile Topçu Uzman Çavuş Cengiz Erarslan'ın beraatına karar verildiği, 'Yalan yere şikayet' suçundan Topçu Uzman Çavuş Cengiz Erarslan hakkında 5.Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığınca 14 Mayıs 2013 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği, Topçu Uzman Çavuş Cengiz Erarslan'ın şikayet konuları ile ilgili olarak, Topçu Yüzbaşı Orçun Gültakan ve üç personel hakkında çeşitli suçlardan soruşturma emri verildiği ve soruşturmanın halen 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nda yürütüldüğü tespit edilmiştir."